Sociala medier

I detta inlägg ska jag försöka reda ut begreppet ”sociala medier”. Sociala medier har olika syften och användningsområden, bland annat:

  • SOM MÖTESPLATS
  • FÖR OMVÄRLDSBEVAKNING & KOMMUNIKATION

Man kan säga att sociala medier fungerar som mötesplatser och plattformer för interaktion, kontaktskapande och nätverkande online. Till skillnad från andra digitala medier har sociala medier, som namnet också avslöjar, en social funktion. Ofta är man inte medlem eller ens inloggad på ett ställe/ett socialt nätverk samtidigt, utan bilden av hur vi använder sociala medier ser snarare ut såhär:

De olika sociala medierna kompletterar varandra och olika medier har olika funktion beroende på vad användaren har för syften och behov just nu. Många känner till facebook som ett centralt socialt nätverk framför andra, men faktum är att den nya och starka trenden med ”visuell användning” och bilddelning i sociala nätverk talar mera för Instagram och andra bilddelningssajter. Facebook fungerar då mer som ett komplement till Instagram som värvar nya användare, framförallt bland unga under 13 år (som egentligen inte får gå med i facebook).

Genom sociala medier håller du dig uppkopplad (eng = connected) med vem som helst, när som helst och var som helst. Men det är alltid upp till var och en om man väljer att göra sin profil ”publik” eller privat”. Detta är viktigt att inte glömma! Många väljer kanske att ha en blogg som en form av privat dagbok som ingen kan komma åt, om man inte väljer att bjuda in någon att läsa den. Så syftet till varför man väljer att använda sociala medier varierar stort.

Social Media Social media: When tragedy becomes all about me

Läs mer om ”sociala medier” och medievanor på internet:

Skolverket – fakta om sociala medier

Becoming more accessible on social networks

Ungdomsbarometern

Länklista – sociala medier/kolla källan

Unga svenskar och internet (Medierådet 2009)

/bibblabella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s