Källkritik… var börjar vi?

Med Kristina Alexanderson kanske?

I mitt allra första inlägg på denna blogg, skulle jag vilja börja med att flagga för Kristina Alexandersons blogg (om internet i skolan, om nätet och annat).

Kristina Alexanderson medverkade under konferensen ”Skolbibliotek 2012” 15-16 november i år och det var också då jag först kom i kontakt med hennes blogg och hennes arbete överhuvudtaget. Låt mig säga att hon är ovärderlig inom ämnet källkritik/informationssökning/internet i skolan med mera. Och det är verkligen ingen underdrift. I botten är hon gymnasielärare och har bland annat arbetat som skribent för Kolla Källans idélåda. Numera är hon också chef för internet i skolan, aktiv föreläsare och bloggare och har även ansvar för Webbstjärnan (som är ett stöd för lärare och elever när de vill lära sig mera om internet på olika sätt). Dessutom är hon Creative Commons skolombudsman i Sverige.

Mötet med henne som föreläsare var otroligt uppfriskande och hon fick två stormande applåder efter sin föreläsning om källkritik. Hon lyckades vända ut och in på källkritiken (på internet) och förenkla ett (i själva verket) mycket komplicerat fenomen, så att vi gick därifrån med nya perspektiv och en riktig ”aha-upplevelse”.

Så följ Kristina Alexanderson och hennes kollegors viktiga arbete och använd det material som finns på exempelvis Webbstjärnan, Kolla Källan (Skolverket), Internet i skolan och Kristina Alexanderssons blogg i undervisningen. Hon förmedlar ett förhållningssätt som är så viktigt att ha med sig, kanske i synnerhet som ung människa, i dagens samhälle.

VIKTIGA LÄNKAR:

Kristina Alexanderson – månadens porträtt

Creative commons i Sverige

Webbstjärnan

Kolla Källan – Skolverket

Kristina Alexandersons blogg

Sociala medier som pedagogisk resurs

/bibblabella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s