Sociala medier väcker kluvna känslor

Summering av gårdagens konferens om sociala medier och twitter

Lågstadiet, Krungårdsskolan

I början av terminen önskade Krungårdsskolans kulturgrupp för Hälsofrämjande skola att jag som skolbibliotekarie under konferenstid skulle berätta lite mera om sociala medier och hur det går till när man twittrar.

Förra hösten höll jag i bloggprat för de av personalen som ville komma och lyssna. Vi ordnade med fika, särskolan gjorde en jättegod äppelpaj och det bjöds på kaffe. En del av lärarna kunde inte komma och vi kände därför att vi ville göra något liknande i år, för hela skolan. Högstadiets lärare kommer därför att få bloggprat relaterat till skolämnen den 3 december, också det under konferenstid.
Gårdagens ”twitter-prat” väckte många känslor och många var eniga om att det finns klara nackdelar med att sociala medier och framförallt mobiler och smartphones får en mer central roll i barn och ungdomars liv. Det är framförallt oförmågan att stanna i nuet och att vara social IRL som väcker upprörda känslor. Att man upplevs vara andra valet i ett möte eller konversation där mobilen far upp ur fickan. Är det så att vi har utvecklat ett beroende av att ständigt vara uppkopplade och att alltid ha mobilen i närheten?

Många menar att sociala medier är här för att stanna och att vi måste acceptera läget. Det viktigaste om vi väljer att acceptera situationen, är att vi fortsätter vara närvarande och att vi tar ett ansvar och informerar barn och unga om ”fällor” på nätet. Om vi inte själva är närvarande, hur ska vi då kunna upptäcka när barnen går vilse? Ur många aspekter är ju barnen väldigt utelämnade i den digitala världen, de är ensamma och vilsna utan att de vet om det själva. Vi måste visa på att det finns alternativ och att man kan använda sociala medier och medieverktyg på konstruktivt sätt och för andra ändamål. Sociala medier kan också vara en hjälp och ett stöd för att motivera eleverna i deras lärande mål.

Men visst blir man nedstämd, av alla rapporter som visar på hur vår integritet på nätet är så skör och utsatt. Mediekonsumtionen och medielandskapet i dag förändras i allt snabbare takt, det är i alla fall känslan. Är man inte uppkopplad, är känslan att man känner sig avtrubbad och isolerad. Många har nog upplevt den känslan. Vi vet att barn, framförallt under 13 år hoppar över hela datorgenerationen (i likhet med många u-länder) Istället för Facebook, skaffar de Instagram som inte har någon åldersgräns, lägger ut bilder på sig själva, ofta omedvetna om vilka signaler bilderna ger andra, och blir en del av den växande ”like”-kulturen.

För att visa på ”like-kulturen” på Instagram, har jag valt ut några vanliga taggar (hashtaggar med #) från unga flickor under 13 år från deras profiler på Instagram (ofta ”hjälper” också vännerna i nätverket till och taggar med liknande ord i kommentarsfälten. (Väldigt vanligt är också att man hashtaggar sitt kik-namn):

#hot #swedish girl #me #beautiful #follow #sweet #blondie #kissandhugs #blondi #girl #snygg #200 #followers #please ”likeforlikes #likeforlike #like4likes #commentforcomment #like #my #kik #name #LikeForTags ”instagirl ”thedailypic #söt ”pleeease ”help #me #to #get #200 #followers # people

Barnen och ungdomarna gör allt för att få så många likes/hjärtan och followers/följare som möjligt.
Och det är genom taggningen som man samtalar, det är genom taggningen som andra får veta att man existerar. Taggar man inte sina bilder och samtidigt väljer att ha dem privata, får ingen veta att man finns. Och det är ju att bli sedda och bekräftade som är ett så stort behov för dem…

Finns vi som närstående vuxna med på deras vänlista, är risken betydligt mindre att de råkar illa ut. Men det finns många som inte vet vad deras barn gör på internet. Därför, återigen, blir det så viktigt för föräldrar och  personal på skolan, att reflektera över sociala medier och hur de påverkar oss, inte bara unga, utan också vuxna och hur de styr våra värderingar och val i livet.

Ordlista:

Hashtaggar = taggning med tecknet # för att göra ordet sökbart för alla inom nätverket

Kik (messenger) = en gratis sms-tjänst via applikation i mobilen

”Kik me” = Lägg till mig på Kik, skriv till mig på Kik…

Fler länkar under temat:

Why kik App is so important among Instagram users

Kik Messenger – wikipedia

Nu har bedragarna hittat till Instagram

/Bibblabella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s