BLOGGPRAT: Sanningen bakom det billiga priset…

Som industrin inte vill att vi som konsumenter ska veta…

I detta inlägg samlar jag tips på litteratur, bloggar, filmer, hemsidor och annat material som sätter maten och matindustrin i ett vidare perspektiv på miljöfrågor och frågor som sätter miljön och exempelvis djurens rätt i fokus… Jag hoppas att lärare i exempelvis Hemkunskap kan ha stor nytta av mina lästips och att materialet kan användas för att lära ut lite miljötänk för eleverna. Men jag tror att det också kan integreras i alla skolämnen, eftersom det är något som berör dem alla och berör oss alla!

DEL 1: LÄS EN BOK

Om vi börjar med böckerna… Så skulle jag vilja lyfta fram, framförallt, två faktaböcker som är otroligt läsvärda och aktuella idag, oavsett vad man har för inställning till mat- eller köttindustrin innan.

ÄTA DJUR av Jonathan Safran Foer

Citat är hämtade ur Peter Larssons recension på Aftonbladet/Kultur:

”Dessutom har samma industrialisering som ger oss billigt kött också inneburit att vi aldrig träffar några matdjur. De är osynliga för oss, instängda i avlägsna fabrikshallar. Vi möter dem bara som plastade kotletter, som färdiga varor. Hur mycket medkänsla kan man hysa för en kotlett”?

”För att undvika missförstånd: i vår del av världen handlar frågan om djuren oundvikligen om fabrikerna. Inte om absoluta ställningstaganden till att döda eller hålla djur, inte om likheter mellan djur och människor. Och inte om tankelekar kring svältsituationer eller om lyckliga grisar från Bullerbygårdar. Allt det där är mest skendiskussioner. Det är fabrikerna som ger oss vår dagliga biff, det är om dem vi måste prata om i den kanske ogrundade förhoppningen att det trots allt kan göra en liten skillnad”.

Men det går att äta med gott samvete…! Läs Matens pris  av prisbelönta journalisterna Daniel Öhman och Malin Olofsson, som avslutar sin utredande bok om sanningen bakom det billiga priset på mat, med en guide i att äta mera medvetet…

”En av de mest angelägna matböckerna på år och dag”…

Malin Olofsson och Daniel Öhman

https://i0.wp.com/isabellalovin.com/wp-content/uploads/2008/02/tysthav-w250.jpg

Om TYST HAV av Isabella Lövin:

”Det är en angelägen, sorgsen och väldokumenterad reportagebok Isabella Lövin skrivit, som läsare blir man ömsom häpen, ömsom rasande över den uppenbara bristen på vett och proportioner i hela hanteringen.”

DEL 2: LÄS EN BLOGG

Karins miljöblogg

Äkta vara

Naturskyddsföreningens blogg

Klimatmagasinet Effekt

Djurens rätt

Utan naturen är vi ingenting

DEL 3: BEVAKA FRÅGAN

Ett perfekt sätt att börja bevaka debatten om mat- och köttindustrin, är att börja följa någon som är medveten och aktiv i frågan på något av alla social medier som finns idag. Twitter, facebook eller vanliga bloggar är några exempel där debatten finns och där den uppdateras dagligen… Börja till exempel med Malin eller Daniel och se vilka dem följer. Eftersom de redan bevakar frågan, följer de alla som berör frågan: från likasinnande till större industriföretag och de är inte rädda för att också ta debatten där på Twitter. Du kan följa intressanta diskussioner ”live” och själv medverka eller bara följa med…

Du kan också gå in på deras hemsida på Sveriges Radio, där de samlar radioinslag och kortare filmklipp som berör ”Matens pris”. Vill du se en film om matindustrin, finns det en gratis dokumentärfilm som heter Food Inc. från 2008 som handlar om USA:s matindustri. Länken hittar du i listan nedan.

Här är några länkar!

Följ Malin & Daniel:

@ohmandaniel

@Malin_Olofsson

Malin & Daniel på facebook

Deras webbplats på SR P1 (massor av bra radioinslag)

Diskussion med @arlasverige på Twitter

Radio- och filminslag av Malin & Daniel:

Litet filminslag om pangasiusodling

Dioxinförgiftad fisk i våra matbutiker

Se en film:

Dokumentärfilm (gratis, online) om livsmedelsindustrins produktionsled

Mer om matindustrin:

Jordbruk och mat

Hur du hittar den bästa julskinkan (enligt Malin & Daniel)

Matens pris vann Stora Journalistpriset 2011

Journalister använder twitter för att bryta politikers tystnad

Litterär aktivist i köttfabriken

Matens pris – en av de mest angelägna böckerna…

Industrierna gör oss feta

Hur gör vi då? Ekonomin, klimatet, framtiden…

Världens sämsta räka

Ät fisk med gott samvete

Bevaka frågan på twitter!

@Supermiljoblogg

@dyraremat  

@Klotet

@Klimatkomunerna

@KRAVmedia

@gronagardar

@Karinsmiljo

/bibblabella

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s