Böcker som blir film!

Många är nog bekanta med fenomenet. Twilight måste vara det mest tydliga exemplet på detta… Harry Potter är ett annat. Men listan kan göras hur lång som helst, av böcker som blivit film…Trenden idag är att publiceringen av böckerna som har för avsikt att sälja bra, ska gå väldigt fort och vara lite steget före sig själva. Anledningen är att de måste hinna rida på sin egen framgångsvåg, innan den falnar och dör. Livscykeln för en ”hyperbästsäljande bok” kan idag kanske sträcka sig till fem år, högst. Och inom detta korta tidsintervall, följer samma mönster: boken ska först översättas till x antal språk, göras om till film etc. I en intressant artikel som skrevs om bland annat Stieg Larssons trilogi i Svd pekar man på hur den ”hyperbästsäljande populärlitteraturen” erövrar mer plats också på forum där den tidigare inte har fått något utrymme och tilldelats värde på det sättet, som till exempel på landets kultursidor. Eller som man avslutar artikeln med:

”Skönlitteraturens kommersiella potential har blivit allt viktigare när det kommer till vad som läses och skrivs om”.

Böckerna står inte ensamma som verk, utan kommer liksom att värderas i ett större perspektiv, då verket sprids och bearbetas i flera olika genrer och medieformer, vilket säkert har både sina för- och nackdelar. Det mest positiva som följer ur detta, måste ju vara att boken som litterärt verk och som läsupplevelse på ett sätt upphöjs i mångas ögon, då filmatiseringen till exempel också följer som ett litet paket. En nackdel skulle kunna vara att det följer en slags hets kring hela processen, från att skapa verket till att konsumera det och analysera det sönder och samman. Personligen kan jag också tycka att det har blivit vanligare med kopior och hybrider av böcker som blivit succéer. Men å andra sidan finns det många unika böcker bland alla dessa ”kopior”, så det jämnar nog ut sig i slutändan…

SEVÄRDA FILMER AV LÄSVÄRDA BÖCKER:

THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER

My Favorite The Perks of Being A Wallflower Quotes

THE HOBBIT
 – en gammal avdammad klassiker som får se ljuset igen.

KOMMANDE FILMUPPLEVELSER ATT SE FRAM EMOT:

THE HOST – boken som kom i skuggan av ”Twilight” och som är värd att uppleva både som film och som bok! Kan jag varmt rekommendera.

Premiär 19 april

Läs mer om ”böckerna bakom filmerna”:

När succén blir mer intressant än boken

Bokus listar sina egna favoriter av böcker som blivit film

/Isabella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s