TEMALISTA: Barn utan föräldrar

Tema läsning föräldralösa barn

I månadens lista uppmärksammar jag läsning där barns ensamhet skildras på olika sätt. Som en röd tråd genom många av dessa böcker, står barn som saknar en eller båda av sina föräldrar, oavsett om barnen är föräldralösa eller på ett eller annat sätt har en frånvarande föräldrar som inte har gåvan att älska och se barnen för dem de är. Det finns många, många böcker som följer detta tema och många av dem river upp hemska känslor av uppgivenhet och sorg… Men i all denna sorg, finns det också någonting hoppfullt. Böckerna har viktiga budskap och kan vara en tillflykt och en styrkekram för dem som faktiskt upplever denna ensamhet. Och för dem som inte känner igen sig, kan böckerna ge en ovärderlig inblick i hur det faktiskt kan kännas att stå ensam som barn och att tvingas bli vuxen och självständig för tidigt.

Fattas det någon bok i listan? Då får ni jättegärna kommentera detta eller mejla mig, så kompletterar vi listan tillsammans!

DE GLÖMDA BARNEN

De glömda barnen

JAG FINNS

I boken får vi följa 14 åriga Johanna som blir mobbad av sin egna mamma och av killarna i skolan. Boken kom ut 2010 och bygger på författarens egna upplevelser från sin svåra barndom. Vissa avsnitt av boken är så starka att man som läsare knappt klarar av att fortsätta. Man känner så starkt med Johanna (och med författaren och alla andra som delar hennes öde) och skräms av mammans kluvna personlighet och hur hon kan manipulera sin omgivning på ett sätt så att ingen riktigt kan komma åt Johanna och hjälpa henne ur sin mammas psykiska och fysiska våld mot dottern. Inte ens hennes mormor eller morfar som får uppleva mobbningen av Johanna på nära håll, gör något. Till slut förstår Johanna att hon är den enda som kan göra något åt sitt liv.

Jag finns

DEN HEMLIGA TRÄDGÅRDEN

Den hemliga trädgården kom ut första gången så tidigt som år 1909. Boken är väldigt rörande om lilla flickan Mary Lennox som är föräldralös när hon skickas till London från Indien där hon har bott i sin farbrors hem. Det vackraste i boken tycker jag personligen är, då hon hittar en nyckel till en hemlig trädgård och blir vän med en fågel som sjunger i närheten av vad hon tror är ingången till trädgården… Och liksom trädgården vaknar till liv, vaknar också Mary långsamt till liv igen och lär känna sidor av sig själv som hon inte har känt innan, som lycka och glädje.

APSTJÄRNAN

Detta är en annorlunda och charmig bok om nioåriga Jonna som vid nio års ålder adopteras av en gorillamamma. Innan har hon bott på ett barnhem och längtar efter att få bli vald när det är ”föräldradag”. Men det är alltså ingen vanlig förälder som väljer henne, utan en ”skräckinjagande gorillatant”. De flyttar in i gorillans skjul och därifrån börjar en lång resa och kamp för dem båda. Det börjar med att kampen står dem emellan och slutar med att de står enade mot en omvärld som tycks oförstående.

DEN GÖMDA NYCKELN

Den gömda nyckeln är en dystopisk fantasyserie om föräldralöse pojken Zip som bor i en ruinstad – en värld i spillror där nästan ingenting från den goda tiden längre existerar. Den värld han lever i, är en värld där ondskan regerar och där man egentligen inte kan lita på någon. Det som skiljer Zip från andra ungdomar i ruinstaden, är att han både kan skriva och läsa, vilket gör att han kan sväva i stor fara om han råkar visa sina kunskaper för fel person. Samtidigt är det en egenskap som gör honom till ett farligt vapen mot den härskande och onde emiren och hans gäng. Vem kan Zip egentligen lita på i denna förlorade värld?

DELIRIUM

Lena har varken någon pappa eller mamma. Hon bor istället med sin moster i ett samhälle där kärleken anses vara ett gift som måste botas till varje pris. Boken skildrar inte först och främst hur Lena hanterar att hon är föräldralös – fokus ligger istället på den förbjudna kärleken mellan Lena och Alex och på hur samhället skildras – ett samhälle med en kontrollerande och farlig regering som går så långt att de kontrollerar medborgarnas rättighet och förmåga att faktiskt känna känslor över huvudtaget. Ändå tar jag med boken/serien i denna lista, eftersom Lenas stora saknad efter sin mamma är en stor och avgörande del i hur berättelsen växer fram och fortlöper. När man läser Delirium får man också en känsla av att någonting inte stämmer, att det finns en hemlighet bakom hennes mammas försvinnande, som måste få en förklaring längre fram.

ALEX DOGBY

Alex Dogby är historien om en pojke som lever som gatubarn i Honduras med sina hundar. Det var när han blev övergiven av sin mamma och pappa som han tvingades börja leva på gatan. Även om det verkar hopplöst, glömmer Alex aldrig sin mamma och slutar aldrig att drömma om att hon en dag som komma tillbaka till honom. Boken har vi i klassuppsättning för Krungårdsskolan (andra våningen i biblioteket).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s