”Jag <3 internet” – nytt material från Statens medieråd, riktar sig till lärare för mellanstadiet.

Tänk Dig att 47 procent av alla tioåringar redan har en smartphone, har möjlighet att vara uppkopplade dygnet runt och därmed har tillgång till en värld som kan beskrivas som oändlig och global. Gränserna som finns utgörs bland annat av rättigheter och skyldigheter, censur, integritetsfrågor och så vidare. Vi är samma människor på internet och vi har samma behov av bekräftelse där som vi har i verkliga livet (som Henrik Skiöld föreläste för oss om på sitt föredrag om internet och sociala medier studiedagen 25/3-2013) men på samma gång finns det inslag i den digitala världen som är komplexa med villkor som till viss del kan skilja sig något från den värld vi är vana vid i våra fysiska möten med människor i vardagen.

För att kunna ge stöd och handledning till våra elever finns publikationer och internetguider till hjälp. Bland andra Statens medieråd och .SE/Stiftelsen för internetinfrastruktur i Sverige ger löpande ut publikationer och material som är värda att titta närmare på. I detta inlägg tipsar jag om Statens medieråds senaste publikation!

Statens medieråd har i dagarna kommit med en ny lärarhandledning som heter ”JAG ❤ INTERNET”, som vänder sig till lärare på mellanstadiet. Handledningen berör bland annat rättigheter och skyldigheter som barn och ungdomar tvingas hantera och kommer i kontakt med i sin vardag online. HÄR LADDAR DU NER ”Jag ❤ internet”. Materialet går också igenom vad kampanjdagen ”Safer Internet Day” har för syfte och går hand i hand med det globala temat för år 2013 som är: Rättigheter & Skyldigheter på nätet.

Det är livsnödvändigt att arbeta för målet att göra våra elever mera mediekunniga och att stärka deras digitala kompetens – det är nyckeln till att göra dem självständiga och ge dem kunskaper i att kunna hantera sina liv på nätet i dagens informationssamhälle. I lärarmaterialet finns konkreta lektionstips varvade med fakta och vidare läsning/inspiration. Häftet går att skriva ut kostnadsfritt och är 24 sidor långt.

Kan tillägga att jag använder både Statens medieråd och .SE:s Internetguider för att bygga upp min undervisning i källkritik och informationssökning – de håller en nyanserad och hög nivå samt fungerar som en bra språngbräda och dörröppnare för vidare diskussioner i ämnet och uppdateras kontinuerligt, vilket är en förutsättning! Ämnet är ämnesövergripande, vilket gör att du med fördel kan tillämpa det i alla skolämnen. Jag brukar alltid komplettera med Skolverket och deras digitala resurser som finns HÄR under fliken ”It i skolan”. Där hittar ni även Kolla Källan (ovärderlig för frågor om upphovsrätt, källkritik, integritet, informationssökning och sociala medier).

Kontakta gärna mig om ni har några frågor eller vill titta närmare på materialet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s