Nya appen för läsning av talböcker är äntligen här!

Logotyp för den här webbplatsen, Legimus.

Legimus är namnet på den nya appen för uppläsning av talböcker i mobilen som MTM (Myndigheten för Tillgängliga Medier) står bakom. Äntligen är den här, efter månaders väntan och nu kan jag påbörja mitt arbete att göra fler elever startklara och redo att bli ”egna nedladdare” så att de kan läsa talböckerna de själva väljer i sin mobil – utan biblioteket eller mig som mellanhand. Appen går i nuläget bara att använda för uppläsningen av talböckerna och slutversionen av appen planeras vara klar efter sommaren.

DU KAN SJÄLV LÄSA MER HÄR:

LEGIMUS – mediakatalog och app

Logga Legimus

Legimus är MTM:s nya och mer användarvänliga mediawebb för anpassade medier, som exempelvis inlästa talböcker och punktskriftsböcker. På deras mediawebb kan du också hitta mer information om hur du går till väga för att ladda ner medierna, läsa i din mobil, ta del av boktips med mera. Innehållet på mediawebben går att få uppläst.

MTMlogotyp

MTM

TPB (Tal- och punktskriftsbiblioteket) bytte vid årskiftet 12/13 namn till MTM (Myndigheten för Tillgängliga medier). I samma veva bytte även TPB:s katalog namn och heter nu Legimus. Katalogen är utökad till att innehålla fler typer av anpassade medier och mycket stor vikt har lagts vid att göra den mer användarvänlig och anpassad för målgruppen. Ett stort plus är också att appen ”Legimus” nu är relativt färdig för att användas, vilket underlättar för just tillgängliggörandet av de anpassade medierna och att möta upp det behov som finns.

APPEN LEGIMUS

Här kan du läsa om appens olika versioner och när slutversionen planeras komma.

Här kan du läsa mer om appen för Iphone och Ipad.

Här kan du läsa mer om appen för Android telefon och surfplatta.

Här kan du se en video för hur man går till väga rent praktiskt för att ladda ner talböcker i appen:

Du kan även titta in på Mediateket (Pauligymnasiets bibliotek) där skolbibliotekarien Maria Nilsson har gjort en tydlig och bra genomgång av hur man går till väga. HÄR är en länk till videoklippet!

AKTUELLT OM APPEN LEGIMUS PÅ MINA SKOLOR:

Onsdag nästa vecka kommer jag tillsammans med specialpedagogen Madeleine Halling att starta upp ett projekt som fokuserar på att lära ut tjänsten ”egen nedladdning”. Jag börjar med att träffa två elever som ska få bli  ”egna nedladdare”. Målet är att de själva en dag ska kunna ladda ner talböcker och andra medier efter enskilt behov, utan skolbiblioteket eller skolpersonalen som mellanhand. Vi kommer börja med att titta närmare på appen ”Legimus”, bekanta oss med MTM:s nya mediakatalog, se över var vi kan hitta de anpassade medierna, hur man laddar ner talböcker i mobilen etc. Vi kommer också att sammanställa en enkel manual tillsammans, som vi gärna delar med oss av när den är klar!

Hälsningar Isabella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s