December månad: fina artiklar och lästips!

TRE FINA ARTIKLAR:

Jag har varit med i två intervjuer och detta har resulterat i två artiklar som publicerats på Pedagog Malmö/Karin Ahlstedts blogg och i Östran (lokaltidningen för Kalmar Län, Östra Småland och Öland), den 29/11 respektive 5/11.

Hjärtligt TACK till Karin Alhstedt, samordnande bibliotekarie på Centrum för pedagogisk inspiration i Malmö för en toppenfin artikel!

Det känns stort att få vara med och intervjuas på Pedagog Malmö, som har varit och är en väldigt viktig källa till inspiration för mig! Jag brukar tipsa om Karin Ahlstedts temablogg Skolbibliotek Malmö titt som tätt, här på Bibblabella och på Twitter – men det kan inte sägas för många gånger; besök den och låt dig inspireras – lärare som bibliotekarie (ja, alla ni som arbetar inom skolans värld).

Stort TACK också till Östran och Eva Bergquist Andersson för en jättefin artikel om mig och min tjänst som publicerades igår! På min twitterprofil (@bibblabella) kan ni se en liten bit av artikeln:

(Källa: Bergquist Andersson, Eva, ”Hon ger unga råd om internet”, Östran 2013-12-05)

Sist, men inte minst, vill jag tipsa er om en härlig, positiv och inspirerande nyhet! Min skolbibliotekarievän och före detta studiekamrat Alexandra Karlsson från Värnamo lyckades vända trenden och fick pojkarna att läsa som aldrig förr. Fler borde ta efter deras fina arbete och ha det som modell för att arbeta med pojkars läsning och läslust! På ”Värnamo nyheter” kan ni läsa mer om Alexandras arbete på Borbackaskolan i Värnamo. Projektet heter ”Pojkar läser” och pågår fortfarande. Detta citatet är hämtat från samma webbplats och fler gyllene citat som gör en varm om hjärtat finns att hämta där!

”Jag hade inte läst en bok tidigare. Men nu har jag läst 25 böcker på tre månader”, säger William Arthursson i årskurs 4 på Borbackaskolan.

SKOLBIBLIOTEK 2013!

(Stockholm, 11-12/12)

Nästa vecka bär det av mot Stockholm och den årliga Skolbibliotekskonferensen som arrangeras av Teknologisk Institut. Här kan ni läsa programmet.

”Hur blir skolbiblioteket och skolbibliotekarien en pedagogisk resurs som bidrar i elevernas måluppfyllelse? Ta del av bland annat Louise Limbergs aktuella forskning och få konkreta tips och verktyg från kollegor i landet”.

Jag ser extra mycket fram emot att lyssna till Louise Limberg, Årets skolbibliotek 2013 (Celsiusskolan i Uppsala) och Filippa Mannerheim (som är aktuell med ”Det är bara att googla”). Men självklart ser jag även fram emot att få vara med som föreläsare i år! Jag lovar att berätta mer om min föreläsning lite längre fram… Tid och datum är i alla fall tisdagen den 11 december kl 11.40 och temat är ”Skolbibliotekarien och de sociala medierna”.

Idag var sista gången som vi sågs i bokcirkeln för denna terminen. Och självklart måste vi ju kika lite närmare på vilka böcker eleverna i cirkeln tipsar om:

ELEVERNAS LÄSTIPS I BOKCIRKELN!

Serien om ”Systrarna Varg” tipsar Lilli om! Det som enligt Lilli gör serien så bra, är att alla böckerna slutar när de är som mest spännande. När Lilli och jag tittade på illustrationerna i den sista boken idag, förundrades vi över hur fina och speciella de var och de var också ett bra sätt att diskutera boken utifrån. Bilderna fångade oss verkligen och de berättar sin egen historia! Tack Lilli, för att du delade med dig av ditt boktips till oss!

Vargar vargar vargar

Alvina i bokcirkeln, har minsann sina givna favoriter! När jag frågade henne om vilka böcker hon ville tipsa om, nämnde hon utan tvekan ”Skuggan i väggen”, ”Hemligheten” och ”Pixis bok”. Det har blivit en fin tradition att vi i bokcirkeln får höra Alvina läsa högt ur sina favoriter, och jag håller med henne om att böckerna är väldigt bra skrivna!

”Skuggan i väggen” av Kerstin Lundberg Hahn är dessutom väldigt älskad och omtyckt av (vågar nästan säga) alla eleverna i bokcirkeln. Och jag tror bestämt det är så av två anledningar:

1). Det är en riktigt bra och spännande, välskriven bok!

2). Boken har varit aktuell som högläsningsbok i klassrummet!

Anledning nr 2) tror jag personligen har en väldigt stor del i varför eleverna har så nära till att tycka om den och älska den på det sättet. De talar väldigt varmt om den, som om de har en relation till boken. Vilket de ju har, eftersom de har spenderat tid tillsammans med den. Jag tror att boken har bundit dem samman lite. Jag tror också att boken har fått klassrummets väggar att expandera lite – tillåtit dem att låta fantasin flyga iväg på en resa bort från klassrummet för en liten stund…

Pixis bok

Picture

Kerstin Lundberg Hahn - Skuggan i väggen, e-kirja

”Med skräck i blicken. ”Skuggan i väggen” är både en sorgesång över barn som far illa och en märkligt ­ruggig spökhistoria som fångar läsaren i ett fast grepp, men skräcken tar ändå aldrig överhanden”.

Lotta Olsson, Dn.se, 2012-07-16

Nu får jag önska er en trevlig helg!

Ta det försiktigt i snöstormen!

Hälsningar,

Isabella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s