”Jag kom till världen under Tet-offensiven några dagar in på det nya året”…

En fantastisk liten pärla!

Ru 1

Det är en ren njutning att läsa Kim Thuys korta stycken som tillsammans flätas samman till en enda lång dikt. Hennes språk exploderar av skönhet och slutar aldrig att överraska. Mening efter mening är en fröjd att läsa för ögat och sinnet.

Innan boken börjar får vi veta mer om vad ordet ”Ru” betyder. Så här står det:

”På franska betyder ordet ru ”bäck” och i överförd betydelse ”flöde” (av tårar, blod eller pengar). På vietnamesiska betyder ru ”vaggvisa” eller ”att vagga”.

Är det inte poetiskt? När man vet vad titeln betyder, känns det ännu finare att öppna boken. Det är dessutom ett väldigt vackert omslag med tjocka vita dimmor (eller är det smog?) över ett berglandskap någonstans i, om jag skulle gissa vilt; Asien…?

Och det är som om berättelsen (= författarens minnen då den är självbiografisk) porlar fram som en lång slingrande bäck om våren, utan att någonsin upphöra eller bli stilla. Som läsare förälskar man sig snabbt i Kim Thuys livligt beskrivande, mättade, poetiska språk som förmedlar starka dofter och stämningar.

Boken börjar med en beskrivning av det som var alldeles i början av författarens liv, innan hon tillsammans med sin familj tvingades fly som båtflykting från Vietnam till Kanada på slutet av 70-talet. Därefter framkallas minne efter minne i kortare fragment och stycken. Innan jag började läsa, trodde jag att denna boken skulle vara fylld med kortare stycken som stod mycket för sig själva, men det härliga med ”Ru” är att den är oerhört ”enkel” att läsa, genom att styckena verkligen hänger ihop. När du har läst ett stycke som kanske bara fyller en halv sida och vänder till nästa blad, tar nästa minne vid… och så fortsätter det enda till slutet.

”Garanterat kommer ingen att känna till sanningen om det rosa armbandet när plasten väl har brutits ner och blivit till stoft, när åren väl har lagt sig i hundratals, tusentals skikt, för redan efter trettio år har jag svårt att känna igen oss annat än genom fragment, ärr, glimtar av ljus”…

(Sidan 159)

Nu längtar jag väldigt mycket efter att få läsa hennes andra roman, ”Man”, som är en berättelse om kärlek: ”en snedvriden kärlek som måste tystas ner och aldrig får flöda fritt; en kärlek som inte får präntas in i minnen och historier”.

Man

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s