Skuggan i väggen

När jag hade bokcirklar på Elevens val för åk 4-6 på en av mina skolor, blev jag förundrad över hur populär ”Skuggan i väggen” var bland, ja, nästan alla eleverna! Jag frågade inte varför de tyckte den var så bra, utan kort och gott: ”Har ni haft den som högläsningsbok i klassen”? Och de svarade unisont JA!. Jag trodde väl det, tänkte jag och blev glad som en sol. Det är samma sak varje gång. Varenda gång. Varenda gång en bok blir så ofantligt populär och älskas av ALLA, brukar det nästan alltid ha varit en bok de har läst gemensamt i klassen. Åh, tänker jag. Det är ju klockrent och det är ju så enkelt. Svaret på så många frågor om hur vi ska lösa den här sjunkande förmågan till läsförståelse och den minskande läslusten:

LÄS TILLSAMMANS!

IMG_3648

Och framgångskonceptet verkar vara att läraren håller i högläsningen och läser högt för hela klassen. Det som händer då, när man tillsammans läser en bok, är att upplevelsen blir en helt annan än om du skulle läsa själv. Du börjar upptäcka saker, känslor och mönster i boken på ett annat sätt och upplevelsen av att vara flera som delar detta får ett värde i sig, som inte går att jämföra med upplevelsen av att läsa boken själv. Det är så lätt att köra fast i en bok. Det måste alla ha upplevt som någon gång har läst en bok. Det är inte alltid så enkelt och ibland är det frestande att ge upp och lämna tillbaka boken. För det kräver mer av dig än du ibland orkar. Att läsa är så långt ifrån en passiv handling man kan komma… Du måste vara aktiv och ge något tillbaka av dig själv och därför krävs det något av dig som läsare för att upplevelsen ska upplevas värdefull. Och det är denna energi och ork som skapas kollektivt som gör att en bok du inte alls hade lagt märke till, kan bli den mest älskade boken av dem alla.

Nu över till boken; ”Skuggan i väggen”. Denna älskade bok som numera har sidor som känns lite buckliga av alla som har läst och bläddrat i den. Trots att den bara har två år på nacken börjar ryggen redan släppa lite och känns lös. Ända sedan jag fick veta att den var så poppis, har jag tänkt att jag en dag ska läsa den och igår var den dagen kommen! Idag är den utläst och får några ord skrivna om sig här på Bibblabella.

”Skuggan i väggen” inleds med att Micke som egentligen heter Michaela (och som retar sig på alla som envisas med att kalla henne Michaela och inte Micke) flyttar in ett gammal och lite slitet hus på den norrländska landsbygden. Hon och hennes Mamma är det som flyttar dit och Mamman tycker det är så vackert med den riktiga skogen precis vid husknuten och den porlande, brusande älven med sina skummande toppar i blåsvarta nyanser…

Micke får rummet på ovanvåningen och upptäcker snart den mystiska skuggan på väggen… Hon är inte riktigt säker, men hon tycker sig kunna skönja en mänsklig siluett/skugga och börjar direkt att föra ett samtal med skuggan… Den blir hennes vän, i brist på andra, ”riktiga” vänner, eftersom hon liksom hennes Pappa var, är en ”flyttsjäl” som är van vid att bryta upp och glömma gamla vänner när hon tvingas flytta till ett nytt ställe.

I skolan får hon veta att huset som hon flyttat in i kallas för ”spökhuset” eftersom en flicka som bodde där för länge sedan drunknade i älven. Det sägs att flickan blev puttad, men ingen vet vem som mördade henne och Micke sugs in i den mystiska, sorgliga och hemska berättelsen om flickan som hette Elli. En natt vaknar hon av att lampan tänds i hennes rum och då upptäcker hon att skolkatalogerna som hon kvällen innan lagt prydligt i garderoben nu ligger utspridda på golvet… ”Skuggan i väggen” vill inte lämna henne i fred…

Detta är en riktigt härlig mysrysare med många parallella spår som i allt det kalla och lite läskiga, har en värme som lyser igenom berättelsen och gör den varm och vibrerande. Jag tyckte väldigt mycket om ”Skuggan i väggen” och vill tipsa er alla om att läsa den!

Pssst! Den passar UTMÄRKT som högläsningsbok! ❤

Titel: Skuggan i väggen

Författare: Kerstin Lundberg Hahn

Utgivningsår: 2012

Förlag: Rabén & Sjögren

Antal sidor: 205

Teman: Spöken, Mobbning, Vänskap, Norrland, Sverige, Flytta, Mor och Dotter, Drunkning, Alkoholiserade föräldrar, Barn som far illa.

Finns att låna i: Biblioteken i Mönsterås, Blomstermåla och Ålem.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s