Boken om Mademoiselle Oiseau <3

Boken om Mademoiselle Oiseau

Omslagsbild: Boken om Mademoiselle Oiseau

När jag fick syn på denna lilla utsökta franska pärla till bilderbok, blev jag blixtförälskad och det var ofrånkomligt att låna hem den och läsa den på stört! Jag skulle kunna titta på alla fantastiska illustrationer av Lovisa Burfitt – en av Skandinaviens och Sveriges allra mest framgångsrika illustratörer, hur länge som helst. De har samma effekt som att mumsa på en underbar fransk bakelse eller dessert, som räcker väldigt länge utan att någon som helst mättnadskänsla ska infinna sig… Det här är alldeles säkert en bilderbok som gärna får bo hemma hos mig i framtiden och jag skulle gärna vilja ha ett eget exemplar liggandes framme för att bläddra i och drömma mig bort till Paris… För den doftar verkligen Paris, som om den var doppad i stadens alla färger, former och dofter!

Boken är skriven av författaren med det väldigt långa namnet Andrea de La Barre de Nanteuil, som är bosatt i Paris där hon arbetar på ett modehus – vilket verkligen lyser igenom i berättelsen om den speciella damen Mademoiselle Oiseau som andas ”La Belle Epoque” och ”Les années folles” (1930-talets mode med couture-kläder). ”Boken om Mademoiselle Oiseu” är hennes debutroman och är utgiven på förlaget Rabén & Sjögren. Här kan ni läsa mer om boken, författaren och illustratören! Lovisa Burfitt som har gjort illustrationerna är också hon bosatt i Frankrike, i Aix en Provence där hon har en stor atelje.

”Mitt i Paris, inte långt från floden Seine, ligger avenue des Temps Perdus. Där, allra högst upp i ett vackert gammalt hus, bor Mademoiselle Oiseau. Lyfter man på hakan och tittar upp mot våningen svajar huset nästan. Inte bara för att det är så högt utan också för att Mademoiselles alla fåglar och katter och konstiga balkongmöbler gör att det känns lite snurrigt. Det ser ut som om det ligger en hatt på huset. En somrig, rolig halmhatt som vill flyga i väg med fåglarna och katterna och de svarta balkongräckena som ett spetsbroderat band.”

I samma hus, i lägenheten under som Mademoiselle Oiseau, bor också en nioårig flicka som heter Isabella Artioli. Jämfört med alla andra färgexplosioner i boken, beskrivs och framställs Isabella som så grå att hon nästan inte syns alls. Det står till och med att det ”finns inget speciellt att säga om Isabella Artioli, ingenting att komma ihåg”. Och ändå tycker jag att hennes ”gråhet” är bland det mest uppfriskande inslaget i boken! Hon behövs lika mycket som motpol mot allt det annars så färgsprakande (i överflöd) kring Mademoiselles gestalt och hem.

En dag råkar Isabella åka upp med hissen till fel våning och sätter nycklarna i Mademoiselle Oiseaus dörr och märker att den inte passar. Men hon hinner knappt reflektera över detta förrän en hand drar in henne i lägenheten till en entré som är klädd med slokande, röda vallmor och taggiga blad över väggarna. Isabella möts av en helt ny värld med rum som aldrig verkar ta slut och en magisk charm som för första gången får henne att känna sig levande. Mademoiselle Oiseau har massa fåglar och katter som plirar lite oförstående och avvaktande mot Isabella… I rummen finns också flera fågelburar som står öppna och tomma, som om fåglarna alltid varit fria att flyga som de behagar. Det är som om allt där inne lever sitt egna liv och som om Mademoiselle Oiseau och hennes saker hade en magisk kraft som bara hör hemma i en riktig sagovärld… Isabella får en liten panterknapp av Mademoiselle Oiseau, som hon måste lova att ha med sig i fickan när hon går till skolan nästa dag. Och det lustiga är att Isabella redan känner sig mindre färglös. Hon har fått en skir, rosa färg på kinderna och ler lite hemlighetsfullt åt minnena från gårdagen. Hjärtat slår som en kolibrivinge när hon står utanför Mademoiselles dörr nästa gång…

– Jag vet, säger Isabella och ler lite förläget. Men ibland känns det som om jag går omkring och drömmer.

– Vad är problemet? säger Mademoiselle. Låt drömmarna vara, om de nu råkar vara drömmar. De har väl också rätt att vara med på ett hörn?

Läs den, läs den! Eller bara bläddra i boken och titta på de ljuvliga illustrationerna som talar sitt egna språk… Denna lilla pärla får ni bara inte missa! Boken rekommenderas varmt till alla (med hjärtat på rätt ställe) över 6 år och uppåt!

Andra som säger ”Oh, la, la!”:
Beas bokhylla

Lyrans Noblesser

Kattugglan

Titel: Boken om Mademoiselle Oiseau

Författare: Andrea De La Barre De Nanteuil

Illustratör: Lovisa Burfitt

Utgivningsdatum: 2014-03-06

Förlag: Rabén & Sjögren

Antal sidor: 144

Ålder: Alla över 6 år!

5 reaktioner till “Boken om Mademoiselle Oiseau <3

 1. Finns boken Mademoiselle Oiseau på franska? Skulle vilja ta med den som present till en fransk flicka.Med vänlig hälsning Berit Nyberg

  1. Hej Berit!

   Åh vilken fin idé! Tyvärr känner jag inte till om ”Mademoiselle Oiseau” är utgiven på franska. Jag har mejlat förlaget som ger ut den på svenska och återkommer när jag vet mer!

   Håller tummarna 🙂

   Mvh
   Isabella

   1. Hej igen Berit!

    Tyvärr finns inte ”Mademoiselle Oiseau” på franska!
    Jag mejlade förlaget som ger ut boken och fick detta svar.

    Vänliga hälsningar,
    Isabella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s