Temalektioner för mellanstadiet & högstadiet: nätmobbning & integritet på nätet

Denna veckan är det aktivitetsvecka på en av mina skolor och i morgon kommer jag att tillsammans med skolans kurator hålla  6 lektioner för klasser på mellanstadiet, högstadiet och för särskolan under temat integritet på nätet med fokus på nätmobbning och hur man presenterar sig på nätet.

Under första delen av lektionen kommer vi att visa en kort film som Ungdomsstyrelsen erbjuder i sitt senaste metodmaterial om unga, sex och internet som heter ”Ses offline”. Häftet finns att ladda ner i pdf-format HÄR. Filmerna som hör till häftet går också att se på Youtube och ni kan hitta länkar till dem på Ungdomsstyrelsens hemsida. Vi kommer utgå från del 1 i häftet som heter ”Se mig” och övningarna i slutet av lektionerna kommer fokusera på hur eleverna resonerar kring hur de väljer att presentera sig själva på nätet.

Under dagen kommer klasserna att cirkulera runt och även ha lektioner där de ska få göra vänskapskollage, se ytterligare filmer och göra värderingsövningar.

Här kommer en viktig länklista med länkar som Ungdomsstyrelsen har sammanställt i häftet ”Ses offline”. Alla länkar går att hitta på nätet och fungerar som stöd för unga som råkat illa ut:

BRIS

Barnens rätt i samhället. Hit kan du vända dig (anonym) till en vuxen för att prata om vad som helst som du har på hjärtat.

Brottsrummet

Detta är brottsförebyggande rådets webbplats (Brå) där du kan hitta information om brott och brottslighet för elever och lärare.

Kränkt

En webbplats med viktig information om personuppgiftslagen (PUL) och nätet. Det är Datainspektionen som har hand om denna webbplats.

Nätvandrarna

Nätvaro

Juridikinstitutet

Killfrågor

Rfsl Brottsofferjour

Tjejjouren

1000 möjligheter

UMO om relationer på nätet

Skolinspektionen – Barn och elevombudet

Barnombudsmannen

BUP

Diskrimineringsombudsmannen

Ecpat

Ecpat hotline

Nohate

Rfsl Ungdom

Rädda barnen

Statens medieråd

Surfa lugnt

Ungdomsstyrelsen

Friends

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s