Bokattacka!

bild-6

Just nu är mina skolor igång med ”En läsande klass” på ett eller annat sätt och som skolbibliotekarie är jag också involverad i detta arbete på olika sätt. På en av mina skolor har man exempelvis börjat med ”hela skolan läser” och läser vid tre tillfällen direkt på morgonen. På en annan skola funderar vi just nu över på hur vi kan gestalta de olika läsfixarna så att barnen på bästa sätt kan lära sig vad de står för, att använda dem och på sikt bli ”stjärnläsare”. Hur jobbar ni (skolbibliotekarier & lärare tillsammans) med ”en läsande klass”?

För några veckor sedan var vi bibliotekarier inne på ”En läsande klass” och läste lite under fliken ”tips inför biblioteksbesök” där skolbibliotekarien Emelie SörensenLerbäckskolan i Lund berättar om sina fenomenala bokattacker – boktipsande på ett helt nytt sätt, som vi blev jätteinspirerade till att testa och har anammat detta i de lägre årskurserna, men vill gärna testa det även för årskurs 8 och 9.

Det är ett PERFEKT sätt att lära känna klassen och eleverna på, då vi träffar dem så ofta som en gång i veckan. Vi är inne fem minuter och berättar kort om varsin nyinköpt bok – en skönlitterär och en faktabok, för att lyfta fram de böcker som kommer nya till biblioteket och synliggöra bibliotekets böcker ännu mera. Därefter smyger vi ut, lika tyst som vi kom och sätter upp böckerna med snygga bokattacksslappar på en vald plats i bibblan, så att eleverna lätt ska kunna komma tillbaka och låna dem. Och redan efter två-tre gånger kan vi se att de bokattackade böckerna lånas och frågas efter, vilket gör oss jätteglada!

Så här ser det ut när en bok (i detta fall den underbara serien ”Lilla Extra” av Martin Widmark och en av mina favoritillustratörer Kristina Grundström) har blivit bokattackad:

bild-4

Hoppas, hoppas fler testar detta! Hur bra som helst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s