Fjärilslejonet

bild-6

Jag läste ut denna fina bok i helgen när sommarsolen ännu lyste och rosorna tittade in genom de vidöppna fönstren hemma.  Michael Morpurgo är det som har skrivit denna och den gavs ut redan 1996, men ges nu ut igen av B Wahlströms förlag med jättefina illustrationer av Katarina Strömgård. Michael Morpurgo har skrivit många fantastiska barnböcker, bland andra ”Kaspar: en kunglig katt”, ”War Horse” (som blivit filmatiserad) och ”Toro! Toro!”. Ni hittar fler av hans böcker HÄR.

Fjärilslejonet” är en rörande berättelse om kärleken och vänskapen mellan en liten pojke och en vit lejonunge som tidigt blir föräldralös på den sydafrikanska slätten i början av 1900-talet. Pojken som heter Bertie lovar lejonungen att de aldrig ska skiljas åt, men livet vill något annat och lejonungen säljs till en cirkus i Frankrike samtidigt som hans föräldrar skickar bort honom till en internatskola i England. Bertie blir helt förstörd, men lovar sig själv att göra allt han kan för att hitta sin vän igen.

bild-3

En dag träffar Bertie en flicka som bor i ett jättestort hus utanför internatskolans murar. Flickan som heter Millie och Bertie blir bästa vänner och spenderar varje söndagseftermiddag tillsammans. Av Bertie får Millie veta allt om lejonungen och livet i Afrika. Åren går och Bertie börjar ge upp hoppet om att få återse sitt vita lejon. Men lejonet har inte glömt deras vänskap och det löfte som Bertie en gång gav honom…

bild-7

Det här är en jättefin berättelse om en rörande och unik vänskap mellan en pojke och ett lejon som tiden inte kan sudda ut. Jag trodde faktiskt att den skulle kännas mera sorglig, men till min lättnad fanns det hela tiden många ljuspunkter genom berättelsen, som gjorde att man aldrig gav upp hoppet om att vänskapen och kärleken skulle vinna. Den kräver lite mer av läsaren, som till exempel att kunna läsa mellan raderna, men den är ändå relativt lättläst och luftig med en del illustrationer. Så jag kan verkligen rekommendera ”Fjärilslejonet”! Jag tycker allra bäst om slutet  som är både vackert och poetiskt! På slutet får man också reda på varför boken heter ”Fjärilslejonet” <3.

LÄS DEN!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s