Bokmässemingel med Evelina!

HEJ!

Igår ärades Bibblabella av Terese bokmässeinlägg. Idag är det dags för Evelina, som berättar om sin mässa, som börjar med ett nedslag från seminariet som berörde det intressanta ämnet ”nördfeminism”:

 

Varför är det så att det är coolt med nördiga killar, men löjligt med nördiga tjejer? Många ser det som något coolt att vara en nörd, men nördkulturen är väldigt exkluderande då den vanligaste bilden av en nörd är en vit, heterosexuell man med glasögon. Hur många av verklighetens nördar passar in i den bilden? 

Nördfeminism

Natalia Batista och Anna Erlandsson pratade med Johnie Ekman. Tjejerna i panelen berättade att när de är på olika spelmässor och liknande tror andra killar att de är där med sin pojkvän. De upplever att det är ett problem att de ses som tjejer i första hand och som nördar i andra hand. Det finns också ett problem att spel som spelas av tjejer ses som mindre värda och inte som ”riktiga” spel.  Mycket i spelvärlden går också ut på att det till exempel är den stora, starka riddaren som ska rädda den hjälplösa prinsessan i tornet. Hur kan detta ändras och vad kan det synsättet få för konsekvenser?

Natalia Batista blev så trött på det här synsättet att hon skrev serien Sword Princess Amaltea. I hennes böcker är det prinsen som sitter i tornet och riddaren är en kvinna. Inom Cosplayvärlden (Cosplay är när man klär ut sig till en karaktär från film, spel eller annat) så ses tjejers cosplay som mindre värt, då det finns en uppfattning att de bara gör det för att de vill klä ut sig och att de inte har någon kunskap om karaktärerna som de cosplayar (vilket de har). Hur kan man få in jämställdhetstänket inom nördvärlden? Tyvärr var jag inte kvar och hörde svaret på frågan för jag var tvungen att gå vidare då för att hinna till nästa seminarie…

bm2

Nya barnböcker- behövs de?

Författarna Johan Unenge, Mårten Melin och Helena Bross pratade med Zandra Tuvesson om det verkligen behövs nya barnböcker. Svaret på fråga är såklart JA! Äldre barnböcker har ofta ett annat språk och det kan hindra barnens läsning. Äldre böcker kan också göra att barnen inte känner igen sig i miljön (livet utan Internet och mobiler till exempel). För många barn är det viktigt att de känner igen sig i boken för att de ska vilja läsa den. Författarna efterlyste också böcker som skildrar vardagen hemma hos barn som har en annan bakgrund än svensk. Vad äter man till exempel till frukost om man bor i Rosengård? Författarna tyckte också att de inte kunde skriva dessa böcker utan de väntar med spänning på en barnboksförfattare med invandrarbakgrund.

Män med makt- varför läser inte de?

Här pratade bland andra Stefan Eklund, Horace Engdahl, Sven Hagströmer med Marie Lundström.  Marie inledde med följande citat av Jan Gradvall:

”I Paris drar affärsmän lott för att slippa äta lunch med svenskar. Ingen vill äta lunch med svenska affärsmän eftersom de bara kan prata pengar, möjligen golf. Ingen har läst romaner, ingen har sett nån konst och ingen har nån religion.”

Finns det nackdelar med att inte läsa romaner och varför läser inte män med makt? En av anledningarna trodde de var just tiden. Sven menade att man hellre läste börsrapporter och annat som man kan se påverkar ens företag. Horace hade också en teori om att ”TV var den första katastrofen”. När Marie påpekade att Fredrik Reinfeldt hade läst Camilla Läckberg under sin semester svarade Horace att ”Det var en mörk vecka”. Alla var överens om att det man vinner om man läser skönlitteratur är empati och också en större självkännedom. Problemet kan vara att hitta den läsning som passar för en själv. Stefan Eklund hittade en poet när han var ung (minns inte namnet på poeten, tyvärr) och hans verk har följt Stefan genom livet. De fick också ge boktips till Putin och en av böckerna som alla tyckte att han borde läsa var ”De nya dödssynderna” av Stefan Einhorn.

bm5
Jag köpte också en del böcker på mässan! Jag fick ”Birgittas bästa” och ”Låt vargarna komma” signerade. Det var kul att prata lite med Carol Rifka Brunt som har skrivit ”Låt vargarna komma”. Hon var väldigt lättsam och hon hade lite svårt att förstå varför hennes bok sågs som en bok för unga vuxna i Sverige när den går som en renodlad vuxenbok i andra länder.

Böckerna ”X antal romaner för dig som har bråttom” borde vara obligatorisk läsning för alla bibliotekarier. Människor tror ofta att om man jobbar som bibliotekarie så har man läst alla böcker (små barn tror även att det är bibliotekarierna som skriver böckerna), vilket man inte har. Men med dessa två titlar kan man snabbt få ett grepp om ett flertal romaner 😉

bm4

/Evelina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s