Modigaste killen i världen

”Det är synd att det finns så mycket rött, tänker Einar framför spegeln. Rött som svider i kinderna. Rött som bränner i hela kroppen. Ända ut i tårna känns det som. Tänk om Einar var en luftballong istället? Eller en ros med stora stolta blad? Eller tänk om han bara slapp allt det där röda…”

bild-12

Nu ska jag berätta om en bok som jag bokattackade för ettorna idag! (Nästsista attacken för ettorna). Den heter ”Modigaste killen i världen” och är verkligen ett ”läsgodis” också för ögonen. Jag tänker framförallt på de LJUVLIGA illustrationerna av Matilda Salmén, som smyger in en massa ursöta detaljer på varenda sida. Jag tycker nog att  lamporna är lite extra söta… Annat som är fint  är snurrstolorna, el-uttagen, möblerna, frisyrerna som ibland liknar kanelsnurror och delikata bakverk och Einars ”Michael Jackson moonwalk” på sidan 15. Hejja Matilda Salmén! Vi vill se mer av dig!

bild-14

”Modigaste killen i världen” är skriven av Ingrid Olsson som har skrivit mängder av bra böcker för barn och ungdomar. Här kan ni läsa mer om henne! Boken handlar om Einar som ni säkert redan har gissat är världens modigaste kille. Nåväl, han skulle vara världens modigaste, om han till en början inte hade blivit rädd, känt sig liten och blivit så rackarns röd om kinderna… Om det där röda inte fanns, tänker Einar… då skulle han vara världens modigaste…

bild-13

Den här boken är så söt och rar och fin på alla sätt, så man bara vill krama om den och ge den till alla barn som känner som Einar gör ibland! Den är så bra på att visa hur det faktiskt känns i en, både utanpå och inuti, när man känner sig sådär röd, stickande, varm och blyg och liten och osäker på sig själv. Och även till dem som aldrig känt så (vilket jag har svårt att tro att någon inte har), tycker jag den är bra att läsa och begrunda! Det är ju så viktigt att skapa sig en förståelse för hur andra har det och hur andra känner det. Då växer man själv som människa, när man lär sig att sätta sig in i andras perspektiv! En lättläst bok med två blåa pluttar har den fått på vårt bibliotek i Blomstermåla – med andra ord en bra, härlig och igenkännande ”börja läsa” bok!

bild-11

Förresten!  Om ni är nyfikna på Matilda Salmén och hennes illustrationer och annat hon gör, kan ni besöka hennes blogg och instagram! Instagram är för övrigt ett fint sätt att umgås med personer som gör en glad, även då vardagen inte gör detta möjligt! På min instagram har jag ett flöde med fina personer och framförallt en massa skolbibliotek, som jag följer! På det sättet kan jag kika in i deras vardags- och arbetsliv, vad de pysslar med och har för sig just precis nu. Om ni vill följa mig, hittar ni mig på Instagram, där jag heter @bibblabella! Välkomna in till mig!

Tips på fina personer och bibliotek som man kan följa på instagram:

@onekligen

@bokomaten

@flickanobockerna

@feelgoodbibliotekarien

@frokensfina

@mediateketpauli

@mellanraderna

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s