Veckans bokattack för trean!

Hej!

Nu ska jag berätta om boken jag attackade tillsammans med Terese strax efter lunch idag (då det var dags för treornas veckovisa blixtattackande)!

bild-6

Boken är sprillans ny i bibblan och heter ”Sätt straffen Charlotte”. Författaren heter Jennifer Wegerup och ni hittar mer information om henne och boken HÄR! Och vi får ju inte glömma en annan viktig person i sammanhanget och det är ju illustratören! Bettina Johansson heter hon och hennes ursnygga illustrationer och annat hon har gjort hittar ni här på hennes blogg! Sedan tycker jag att förlaget måste få lite extra uppmärksamhet också! Förlaget som ger ut Jennifer Wegerups bok heter ”Olika” och deras slogan lyder så här:

Ut med stereotyper, in med möjligheter”!

De skriver på sin hemsida att de arbetar efter målsättningen att försöka gå bortom stereotyper i samhället som är begränsande och vill därmed bidra till en mer inkluderande värld. Bra tänker jag!

En bok som ”Sätt straffen Charlotte” är ur-viktig, men det behövs ju många fler för att utmana stereotyper i samhället och just därför tycker jag det är ett så bra initiativ att starta ett bokförlag med den målsättningen. Det är uppfriskande. Och boken då? JO! Nu ska jag berätta lite kort om den också! När Jennifer (som för övrigt är sportjournalist) skrev boken, inspirerades hon av landslagsstjärnan Charlotte Rohlins barndom.

Bokens Charlotte spelar fotboll i laget ”IF Ekby” och hon och  laget ska åka till ”Supercupen” och spela. Hon är alldeles yr av glädje och det suger till i magen när hon tänker på det och far runt i huset och letar efter en luftmadrass att ta med. Men hennes ambitioner och drömmar sträcker sig mycket, mycket längre bort än till Supercupen… En vacker dag ska hon bli landslagsspelare och det har hon redan bestämt! (Härligt att veta att Charlotte i verkligheten också blev det).

bild-1 bild-2

Den här boken andas verkligen fotboll, pirr och längtan… och tonvis med envishet och vilja. Jag minns när jag var liten och åkte till ridskolan en gång i  veckan. Den där doften av stallet, hästarna, sadelkammaren, höet, foderkammaren… ja, allt det där tillsammans som blandades med minnena och som nu i efterhand får mig att slungas tillbaka på en millisekund när jag går in i ett stall. En massa pirriga känslor som exploderar i hjärtat på en gång. Har man inga egna minnen förknippade med doften, tror jag inte man inser att det på en och samma plats kan rymmas så många olika dofter…

Så här är det för Charlotte när hon kliver in i omklädningsrummet:

”När hon skyndar sig att byta om tänker hon på hur gott och speciellt det luktar  i omklädningsrummet. Gräs, som fastnat under fotbollsskorna och hamnat på golvet. Skoputs. Liniment, som man smörjer in musklerna med. Lite svett. En speciell lukt. Fotbollslukten”.

Det här är en riktigt bra, tjejig och lättläst fotbollsbok med ursnygga illustrationer! Extra bra är det att bokens förlaga Charlotte Rholin finns i verkligheten – en stor och viktig förebild för många unga tjejer. Boken har ingen blå plutt i vårt bibliotek. Den har med andra ord lite mer text än ”börja-läsa böckerna” – en kapitelbok på omkring 60 sidor. Skulle vilja passa på att nämna att boken har ett ganska så mättat fotbollsspråk med en del komplicerade termer som förekommer i journalistvärlden. Detta har ju givetvis både för- och nackdelar, men det kan ju vara bra att känna till innan man läser boken, så att man är beredd på att slå upp en del ord och uttryck.

Terese bokattackade idag två böcker i den relativt nya serien ”Spådomen om Jack” av Martin Olczak. Böckerna hon hade med sig var den senaste ”Sjöodjur i Slussen” och ”Drakar i Globen”. Jag har inte läst denna serien än, men hoppas att den snart ska stå på tur. Det lät så spännande när Terese berättade om böckerna och drog paralleller till Harry Potter! Idag var det för övrigt inte bara vi som bokattackade… Treornas lärare Annika gav också lite boktips och det tackar vi för!

bild-8 bild-4

Tycker vi avslutar med ett gäng härliga bilder på böcker som vi tidigare har bokattackat på lågstadiet!

bild-5 bild-7 bild-3

En reaktion till “Veckans bokattack för trean!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s