”Marken är farlig för en liten granapa som tror att hon är människa”…

Hej!

bild-6

Idag var det  dags för treans bokattack! Och så här inför höstlovet bjöd vi på extra många böcker! Den första är min personliga favorit! Annalena Hedman är nu aktuell med ännu en bok om granaporna Kors, Tvärs och Yngve och deras vänner Trollet och Dennis. Den första boken om granaporna kom ut tidigt i år, i januari månad.

Del 2 heter ”Granapor gillar magi, förresten” och utspelar i det där underbara mellanrummet mellan sommaren och hösten, när trädens löv börjar dansa guldgula i vinden som flygande konfetti. Illustrationerna av granaporna är gjorda av Emma Göthner och är helt magiskt fina. Det var också illustrationerna på de söta och egendomliga granaporna som jag först fastnade för med den här serien. Visst är de helt LJUVLIGA:

bild-7 bild-9 bild-3 bild-5

Granape-böckerna har fått en blå plutt på vårt bibliotek och passar fint när man precis har börjat läsa själv. Men jag vill ändå passa på att tillägga att det är lite mer text än vad det brukar vara i de mest lättlästa börja-läsa böckerna.

Det är en fröjd att läsa Annalenas böcker och extra fint tycker jag det är att hon inte är rädd för orden. Hon smyger in en hel del lite knepigare ord, som säkert kan vara riktigt kluriga om man precis lärt sig läsa. Därför är det här böcker man gärna kan läsa när man tränat upp sin läskondis en aning och kanske gärna när man sitter bredvid någon som kan förklara orden, så att man inte fastnar i berättelsen och inte kommer vidare. Ett tips bara! Men det är verkligen underbara böcker att träna sig på! Berättelserna om granaporna är både rörande, spännande och roliga och man fastnar väldigt lätt för karaktärerna och vill skaffa egna granape-vänner ute i skogen!

bild-1

Den andra boken som jag attackade idag heter ”Monstersystern” och är skriven av Ingrid Olsson. Illustratör till denna är Johanna Kristiansson. Även denna bok har fått en blå plutt på vårt bibliotek och finns att hitta på börja-läsa hyllan. ”Monstersystern” handlar om Nora som har en lillasyster som heter Agnes som gör henne fullständigt galen. Nora tycker hon är för stökig, bråkig, krånglig och störig. Det jobbigaste av allt tycker Nora är att Agnes alltid ska vara med när Nora och Ina (som är Noras bästis) ses. I hemlighet går Nora och drömmer om att Agnes ska gå vilse och försvinna puts veck! Men hon borde nog vara lite mer försiktig med vad hon önskar… En dag försvinner nämligen Agnes på riktigt…

bild-2

Den tredje boken är verkligen en häftig bok! Den heter ”Optiska illusioner” och är späckad med massa märkliga fenomen och kluriga illusioner som lurar ögat. I denna bok ryms hela 150 illusioner av olika slag – en solfjäder av optiska mirakel att fördjupa sig i… Så coolt!

bild-4

Nu finns det många, fina, nya böcker inne i biblioteket, för er som vill låna hem böcker över höstlovet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s