Urban fantasy

Hej!

Idag gästas Bibblabella av Evelina, som har skrivit ett inlägg om ”Urban fantasy! Trevlig läsning önskar jag er! Och tack till dig Evelina, för att du ville dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter om ”urban fantasy”!

Urban fantasy

Urban fantasy är ett begrepp som används mer och mer för att beskriva vilken genre boken tillhör. En kort beskrivning av begreppet är att det är fantasy som utspelar sig i nutiden och i vår värld. Vanligtvis utspelar sig böckerna i en storstad, men de kan även utspela sig i en mindre ort eller på landsbygden.

Det är inte helt enkelt att klassa en bok som urban fantasy då gränsen till närliggande genrer som skräck och paranormal romance ibland blir väldigt suddiga. Det finns också en stor variation inom genren då böckerna kan handla om en mängd olika varelser, till exempel drakar, sjöjungfrur, änglar, varulvar, magiker, spöken med flera. Dessutom så skiljer sig böcker som handlar om samma varelse åt. Ta till exempel böcker som i huvudsak handlar om vampyrer. Det finns vampyrer som lever öppet bland människor (Sookie Stackhouse av Charlaine Harris) och vampyrer som är indelade i olika raser (Vampire Acdemy av Richelle Mead). Varje författare har sin egen variant av hur just deras varelse ska fungera och bete sig. Det gör att det finns en stor variation även inom olika undergenrer som till exempel böcker om vampyrer. Huvudkaraktären kan vara både en vanlig människa eller en övernaturlig varelse.

Det finns väldigt många olika serier som är bra och jag tänkte tipsa om en av mina favoriter. Jag har läst dem på engelska. Om titeln finns översatt till svenska anges det i parentes efter den engelska titeln.

Alex Verus av Benedict Jacka:

Fated (Ödesbunden)

Cursed (Fördömd)

Taken

Chosen

Hidden

Serien utspelar sig i London där Alex Verus driver en affär där han säljer olika produkter som kan förknippas med magi. De flesta av dem är helt ofarliga, men om man vet vad man ska leta efter så kan man hitta riktiga magiska föremål. Alex har, på grund av sitt förflutna, valt att stå utanför det magiska samhället som är uppdelat mellan Dark och Light. Alex är en så kallad Diviner, vilket betyder att han kan följa olika val eller situationer som uppstår och på så sätt se vad som händer i framtiden. När ett mystiskt föremål dyker upp på The British Museum vill alla plötsligt ha Alex hjälp och han tvingas ut i verkligheten tillsammans med sin vän och assistent Luna.

Benedict Jacka: Fated

Benedict Jacka: Cursed

Benedict Jacka: Taken

Benedict Jacka: Chosen

Benedict Jacka: Hidden

Detta är en av mina favoritserier. Jag gillar att karaktärerna inte är genomgående ljusa eller mörka, utan de rör sig i olika gråzoner. Alla karaktärer har starka bakgrundshistorier som avslöjas bit för bit under serien. Att böckerna utspelar sig i London och att författaren har humor gör dem bara ännu bättre. Jag tycker att det är konstigt att böckerna inte har gått bättre på svenska, troligtvis har de hamnat på ett för litet förlag och inte fått den marknadsföring som de behöver för att de ska hitta ut till sina läsare.

Urban fantasy är enligt mig en genre som passar alla, för även om det finns inslag av magi så handlar det i grund och botten om vardagliga problem. Något som jag uppskattar med genren är att även om böckerna ofta är ganska mörka så finns det humor i dem. Hur stora inslagen av magi och andra världar är varierar också stort mellan olika böcker vilket gör att genren passar både läsaren som bara vill ha en liten hint av något övernaturligt och läsaren som vill upptäcka en helt ny värld. Som avslutning kommer boktips för den som vill pröva att läsa något ur genren.

Engelska och amerikanska serier (en del av dem finns översatta till svenska):

The Mortal Instruments av Cassandra Clare
The Dresden files av Jim Butcher
Rivers of London av Ben Aaronovitch
Sookie Stackhouse av Charlaine Harris
Vampire Academy av Richelle Mead

Svenska serier:

De sära av Nene Ormes
Pax av Åsa Larsson och Ingela Korsell
Engelsforstriologin av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg
Dimmornas folk av Annika Banfield
Halvblodtriologin av Sofie Trinh Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s