Legimus!

Som skolbibliotekarie har jag ett extra stort ansvar att nå ut till barn och ungdomar som har det tufft att läsa det skrivna ordet. Till vår hjälp har biblioteken stöttning av en myndighet som heter ”Myndigheten för Tillgängliga Medier” (förkortas ofta bara med MTM).

MTM har sedan flera år tillbaka gjort en jättesatsning för att göra det tryckta ordet tillgängligt i andra format och därmed göra medierna tillgängliga för alla (vilket ju är deras syfte med verksamheten). Alla ska kunna ta till sig innehållet i en viss text, oavsett om man är gammal eller ung eller oavsett vilken läsnedsättning man har. Och det ska vara enkelt! Framförallt för barnen, men också för föräldrarna, specialpedagogerna, klasslärarna och för mig som skolbibliotekarie, ska tekniken inte behöva stå i vägen för tjänsten och tillgängliggörandet. Legimusappen är ett gott exempel på hur mycket som har hänt inom det här området! I Legimus har eleven tillgång till ett ofantligt stort utbud av litteratur (som ständigt ökar i takt med att nya böcker läses in) och kan när som helst lyssna på böckerna. Och självklart är det också gratis!

Säkert är ni många som redan känner till att Legimus finns, men för er som inte gör det, vill jag tipsa er om att gå in på Legimus.se för att upptäcka vilken fantastisk tjänst det är och vilka möjligheter det skapar för barn och unga (och självklart också för vuxna) som tidigare haft det riktigt tufft i skolan.

Så om ni arbetar inom skolans värld, är elever själva eller är anhöriga till någon som har en läsnedsättning och har det tufft med det lästa ordet på ett eller annat vis, tveka inte att kontakta din skolbibliotekarie, din specialpedagog eller ditt folkbibliotek för att få mer information om hur ni kan gå till väga för att få ett konto. Som skolbibliotekarie har jag ett talbokstillstånd och det är jag som är ansvarig för att registrera elever till tjänsten Legimus. Men ofta (och av förklarliga skäl) är det specialpedagogen eller läraren som först uppmärksammar att en elev behöver tjänsten. Så enklast är kanske att gå via sin lärare för att knyta kontakt med mig och därefter kunna använda sig av tjänsten.

Här har ni Legimus egna reklamfilm som visar hur man kan använda Legimus (tjänsten för att lyssna på böcker i mobil, på surfplatta eller i datorn)! Filmen finns även syntolkad, klicka HÄR.

Gillar den starkt! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s