En inspirerande lektion i upphovsrätt!

Foto: Joshua Earle via Unsplash

Idag har jag haft en inspirerande lektion i upphovsrätt med en femma på en av mina skolor! Tänk att ämnet, som jag förvisso redan från början tycker är väldigt intressant och invecklat, kan bli så mycket mera intressant tack vare elevernas feedback genom frågor och kommentarer. Det som gjorde att jag blev så glad under lektionen var att eleverna ställde frågor som visade på att de hade kunnat ta till sig innehållet genom att de började göra kopplingar till sin egen vardag och hur de själva använder andras material på nätet.

Jag fick till exempel en fråga om det är okej att ta screenshots av andras bilder för att lägga upp på sin fanpage på Instagram. En bra fråga och dessutom modig att ställa! Nu har ju den frågan också ett väldigt rakt och enkelt svar: Nej, det är inte okej så till vida att man inte har upphovsmannens lov att göra detta. Samtidigt förstår ju jag att det är en massa tweens som har fanpages där man lägger upp screenshots på detta vis. Därför tänkte jag till nästa och framtida lektioner i ämnet vara lite bättre förberedd genom att tipsa dem om var de kan hitta fria bilder på sina kändisar på nätet. Är det någon som läser detta som råkar ha något bra tips på var man kan hitta fria bilder på kändisar får ni gärna skriva det i kommentaren till detta inlägg!

Vill avsluta med två kluriga och jätteintressanta frågor om upphovsrätt som jag fick under dagens lektion:

 1. Om upphovsmannen till en bild är död, men det ännu inte har gått mer än 70 år, vem är det då som har rätten till bilden?
 2. Unsplash är en bildbank med bilder som är licensierade under CC0. Om en person bearbetar en sådan bild genom att först modifiera den och därefter publicera den på nätet, hur får en tredje person använda bilden?

Till nästa veckas lektion har jag lovat att ta reda på de fullständiga svaren, eftersom jag varken kunde eller hann ge något denna gång. Till dess jag har tagit reda på svaren, kan jag ju bara spekulera lite…

Svaret på första frågan borde väl vara att det är släkt och familj som rätten överlåts på? Rätta mig om jag har fel eller om ni sitter på svaret själva! Svaret på den andra frågan borde väl logiskt vara att det är den personen som har modifierat bilden som har rätten till den och därför får avgöra hur andra får bearbeta den? Om det inte framgår med licens eller liknande, måste ju en tredje person fråga upphovsmannen (personen som har modifierat Unsplash bild) om lov först. Det borde väl inte vara krångligare än så? Och ändå är det här med upphovsrätt ofta en klurig nöt att knäcka, eller hur? Om det är så att ni som läser detta, är kunniga och vet svaret, får ni mer än gärna skriva till mig eller kommentera under inlägget!

2 reaktioner till “En inspirerande lektion i upphovsrätt!

 1. Angående fråga 1 är svaret ibland familj och släkt, men ofta ett företag – många gör ju verk på uppdrag av någon annan. T.ex. tillhör väl alla Disneyfilmer Disneybolaget, fastän Walt Disney är död sedan länge.

  Angående fråga 2 har du rätt, det är den som bearbetar verket som har rättigheterna så länge de inte anger något annat. Sen beror det väl på hur mycket verket är modifierat – i princip har t.ex. den som tar ett foto av Mona Lisa rättigheterna till sitt foto, men det blir i verkligheten inte så lätt att bevisa att det är just det fotot…

  En komplicerande faktor, både när det gäller detta och frågan om kändisbilder, är att det är tillåtet att använda delar av upphovsrättsskyddade verk som citat, eller i skapandet av andra verk. Det kan alltså till exempel vara tillåtet att ta en skärmdump ur en film för att använda i en filmanalys. (”Titta här hur ljuset och kameravinkeln i denna scen ur Pacific Rim får Idris Elba att se ut som en änglagestalt.”) Eller att lägga in en tidningsbild på Stefan Löfvén i ett collage och kalla det ”svensk ångest”. (Inget emot Löfvén!)

  Men där är det ju svårt att dra gränsen, och ibland hamnar det i domstol. Som så här:
  http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/konstnaren-markus-andersson-fick-ratt-mot-fotograf/
  eller så här: https://www.svd.se/tillatet-att-gora-alfons-till-hallick
  Fast i en snabbgenomgång av upphovsrätten går man väl knappast in på sånt finlir.

  1. Hej & stort tack för ditt svar!! Upphovsrättsfrågor är verkligen en djungel.. Väldigt intressant detta om skärmdumpar. Något jag gärna fördjupar mig mer i, men som du skriver behöver man ju vara väldigt rak och konkret när man står inför en mellanstadieklass.

   Trevlig helg,
   Önskar Isabella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s