Ny lärarhandledning!

Omslagsbild: Tack för allt
Del 2 i serien Hawas Hemliga Detektivbyrå av författaren Christina Wahldén

I veckan har jag sammanställt ett nytt arbetsmaterial till vår senaste klassuppsättning till Alsteråskolan! Vi har tidigare ”Falafelflickorna” (del 1 i serien Hawas Hemliga Detektivbyrå) i klassuppsättning på skolan och har använt den flitigt genom åren – en mycket uppskattad boksamtalsbok som väcker en mängd intressanta, viktiga och aktuella samhällsfrågor och samtidigt en fin bok när det kommer till att hitta sin självkänsla, att finns sin egen väg, att tro på sig själv och våga drömma om en framtid, att känna stolthet över sig själv och sina närmaste trots att livet inte alltid gör det lätt för en.

Inför denna nya termin köpte vi in den fristående fortsättningen i serien som heter ”Tack för allt”. Vi var så nöjda med del ett och kände oss absolut inte klara att lämna Hawa bakom oss. Samtidigt behövde vi ytterligare en klassuppsättning till skolan och valet föll då ganska naturligt på ”Tack för allt”. Eftersom min föräldraledighet påbörjas redan från och med nästa vecka, kommer jag tyvärr inte kunna vara med och starta upp läsprojekt och läsgrupper med denna bok, mitt bidrag har istället blivit att sammanställa en handledning med förslag på inriktning för samtal i form av läsförståelsefrågor på olika nivåer (ni får gärna kontakta mig om ni är intresserade av att ta del av den, ni kan även gå till fliken ”Arbetsmaterial till skönlitterära barn och ungdomsböcker” för fullständig lista över material för fler titlar som finns att ta del av).

Jag vill verkligen slå ett slag för denna serie av Christina Wahldén – den är grym att använda i boksamtal och läsgrupper. Andra delen känns något mörkare än del ett. Handlingen är mer dramatisk och Hawa råkar bli vittne till ett antal obehagliga händelser som sätter hennes medmänsklighet på prov. Hon måste rannsaka sig själv genom de moraliska dilemman som uppstår i kölvattnet av händelserna som skakar om förorten – allt sprunget ur gängkriminalitetens stora tragik. En stark passage i boken är när Hawa ställer sig frågan om vad som gör en människa god. En fråga jag givetvis ville ta med också för våra läsgrupper att fundera över!

Det är alltså å ena sidan en bok som tar upp ganska tungt laddade ämnen som är högaktuella idag, inte minst genom de alltfler unga barn som rekryteras till kriminella nätverk. Å andra sidan är den hjärtevärmande känslan i denna del mycket mer påtaglig. Man läser med stor behållning – där finns en värme porträtterad i form av levande, mänskliga karaktärer. Efter att ha läst ut boken slår det mig att jag får tydliga Skam-vibbar av Hawa och hennes närmaste gäng, jag vet inte om detta är avsiktligt från författarens sida eller om den värmen bara finns där så genuint naturligt, hur eller hur är det en välkommen känsla. Del två känns hoppfull och fin i kontrast till de ganska tunga ämnena som boken problematiserar: gängkriminalitet, tystandskulturen i förorten, bortgifte, narkotikahandel, barns och ungas utsatthet i förorten, kontraster mellan olika samhällsskikt och levnadsvillkor för barn och unga idag etc. Det är en helt igenom läsvärd bok och den passar perfekt som boksamtalsbok på mellanstadiet! Så ta den i beaktande om du just nu funderar över lämplig läsgruppsbok för dina elever.

Under föräldraledigheten kommer bloggen inte uppdateras, men ni är välkomna att kontakta mig om ni önskar ta del av mitt arbetsmaterial till de boktitlar som ni kan se i listan under fliken ”Arbetsmaterial till skönlitterära barn- och ungdomsböcker”.

Önskar er en fortsatt fin vecka! På återseende & återhörande!

Isabella Johansson

Skolbibliotekarie i Mönsterås kommun

2 reaktioner till “Ny lärarhandledning!

  1. Hej!
    Jag är hemskt intresserad av arbetsmaterialet till Tack för allt! Skulle man kunna få ta del av det? 🙂

    /Amanda Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s