BIBBLABELLA är skolbibliotekariens blogg på skolorna i Blomstermåla, Ålem, Fliseryd och Timmernabben i Mönsterås kommun.
När jag startade bloggen, var min vision att den i framtiden skulle kunna fungera som en kunskapsbank, en pedagogisk resurs och en plattform för elever och lärare i samverkan med skolbiblioteket. Numera har den växt till att även bli ett läsrum där jag förmedlar framförallt barn- och ungdomslitteratur som jag vill lyfta fram. Bloggen ”Bibblabella” kom till när jag skulle förbereda två föreläsningar om sociala medier för personalen på en av skolorna i slutet av år 2012.
Jag som skriver heter Isabella Johansson och har arbetat som skolbibliotekarie i Mönsterås kommun sedan hösten 2011. Dessförinnan läste jag vid Linnéuniversitetet där jag tog min examen i Biblioteks- och informationsvetenskap i Växjö/Kalmar sommaren 2011. Under mina studier till bibliotekarie i Växjö, arbetade jag vissa kvällar, dagar och helger som biblioteksvakt på Universitetsbiblioteket i Kalmar. Jag har även arbetat en del inom äldreomsorgen i Högsby, Uppsala och Kalmar kommun. Jag älskar helt enkelt att arbeta med människor i olika åldrar. Att få kombinera det magiska i mötet med barn och ungdomar med det magiska i mötet med litteraturen och värnandet om kunskap och kultur är oslagbart. Jag har hittat mitt drömyrke!
Ni är hjärtligt välkomna att kontakta mig!
Mejladress: isabella.johansson[ ]monsteras.se
Med vänliga hälsningar,
Isabella Johansson
Hej.
Jag är en lite halvt orolig mamma till 10årig pojk som inte har någon läsglädje. Jag åker ofta till biblioteket och ger tips till honom. Det enda han svarar är att han tycker läsning är tråkigt och att det inte finns något som passar. Hur ska jag locka honom till att läsa mer.
Hej Johanna & tack för ditt besök på bloggen!
Ett längre svar skickar jag Dig på mejlen! 🙂
Här är några av mina tips på hur man kan närma sig denna kluriga fråga:
– Lyssna till Anne-Marie Körling – hon är en av mina största förebilder och helt fantastisk när det kommer till att öppna upp litterära textvärldar för barn. Hon talar mycket om att aldrig värdera läsning eller göra den till en prestation utan att möta barnet med nyfiket och fördomsfritt intresse där barnet befinner sig. Om barnet tycker att böcker tråkiga är det ju alltid något att börja bygga kring. Be barnet att berätta varför det tycker det är tråkigt så kanske ni tillsammans kan komma fram till att det kanske inte är så att all läsning, alla texter är tråkiga. Det finns alltid något mer bakom den kommentaren eller attityden.
– Högläs tillsammans! Forskningen styrker att detta är en viktig nyckel för att bli en läsande individ. Behöver inte vara skönlitterära texter, själva stunden tillsammans och mötet med texten är det viktigaste.
– Ha mycket böcker hemma! Då är sannolikheten också större att man plockar upp en bok och läser.
– Visa att du själv läser. Visa dig som en läsande person.
– Läs på olika och många sätt; lyssna till exempel på en ljudbok.
– Finns manliga förebilder som barnet ser upp till som läser eller kan berätta om sin relation till läsning? Idol, idrottsstjärna, äldre syskon, kusin, pappa, morfar? Vi vet att detta är en viktig nyckel i att förändra attityden hos barn som har negativa känslor kring läsning.
– Inget verkar smitta så mycket som när barn/kompisar tipsar varandra om böcker! Ta hjälp av den kraften!
Fler som har tips på hur man kan inspirera sitt barn om det känns motigt? Kommentera mer än gärna i kommentarsfältet! 🙂
Lycka till!
Hej!
Jag har testat med högläsning av boken ”Gusten Grodslukare” av Ole Lund Kirkegaard för en 8-årig och en 9-årig pojke och de har nog lyssnat på den minst 3 gånger nu. Finns fler böcker av samma författare t ex ”Gummitarzan” och de vänder sig mycket till pojkar som gillar lite spänning och hyss.
Roligt att höra! 🙂
Hej! Jag skall börja jobba med boken Gatubarnsmordet med min klass och önskar få arbetsmaterialet. Mvh. Johanna
Hej Johanna!
Jag mejlar över det så snart jag kan!
/Isabella