Föreläsningar, intervjuer, artiklar, radioprogram etc.

På denna sida hittar ni information om föreläsningar, intervjuer, artiklar, radioprogram etc. som jag har medverkat i, i egenskap av skolbibliotekarie!

2011

”Glädjande samverkan mellan skola och bibliotek i Mönsterås kommun”

Under höstterminen 2011 arbetade jag tillsammans med dåvarande skolbibliotekarien Helena Gunnarsson fram en skolbiblioteksplan med fokus på informationskompetens och samverkan mellan skolbibliotek och skola i kommunen.

I samband med att planen färdigställdes, skrev dåvarande regionbibliotekarien Pia Malmberg Kronvall artikeln ”Glädjande samverkan mellan mellan skola och bibliotek i Mönsterås kommun” på bloggen ”Bibliotek i skolor i Kalmar Län”, som ni hittar HÄR.

2013

”Hon gör källkritiken roligare”

En intervju som publicerades på Skolverket och Kolla Källans wiki, 24 juni 2013. (Ulf Jämterud intervjuade mig). Ni hittar intervjun HÄR.

”Att driva och utveckla en skolbiblioteksverksamhet”

Jag gästföreläste under Skolbibliotekarielyftets utbildningsträff och kursstart i Alvesta den 10 september 2013. Ni hittar en jättefin artikel om denna dag på Skolbibliotekarielyftets hemsida HÄR.

”Skolbiblioteket – ett lyft för din skola!”

13 november var det dags för Annika Forsberg (grundskollärare på Krungårdsskolan) och mig att föreläsa tillsammans på den dialogdag om skolbibliotekets och skolbibliotekariens roll i skolan, som Skolbibliotekarielyftet arrangerade för rektorer och skolintresserade. HÄR hittar ni artikeln om denna dag!

Intervju på Pedagog Malmös temablogg för Skolbibliotek

Karin Ahlstedt, som arbetar som samordnande bibliotekarie på Centrum för pedagogisk inspiration i Malmö, intervjuade mig i samband med dialogdagen i Alvesta i november 2013. Intervjun publicerades på temabloggen för skolbibliotek på Pedagog Malmö den 25 november. Ni hittar till Karins blogg och intervjun med mig HÄR!

”Hon ger unga råd om internet”

Eva Bergquist Andersson på Östran (lokaltidningen för Kalmar län, Östra Småland och Öland) intervjuade mig i november 2013 och detta resulterade i en artikel i Östran och Barometern den 5 november. HÄR hittar ni blogginlägget jag skrev efter att ha blivit intervjuad av tidningen.

Bibblabella i eterns brus

19 december 2013 blev det dags för mig att intervjuas i radio, av Maria Skagerlind i P4 Kalmar, i programmet ”Din förmiddag”. Det var verkligen jätteroligt att vara med i radio och prata om mitt arbete som skolbibliotekarie. Tyvärr kan man inte längre komma åt och lyssna på radioinslaget…

Föreläsare på ”Skolbibliotek 2013”

Den årliga konferensen ”Skolbibliotek” som anordnas av Teknologisk Institut berörde skolbibliotekets pedagogiska funktion och de nya roller och uppgifter som det innebär att skolbiblioteket är ett pedagogiskt nav i skolan.

Jag var inbjuden att föreläsa under konferensens första dag, den 11 december. Min föreläsning handlade om ”Skolbibliotekarien och de sociala medierna” och hur man kan använda sociala medier som verktyg i sin yrkesroll och i mötet med eleverna.

2015

Föreläsare på ”Framtidens bibliotek 2015”

”Framtidens bibliotek” är en årlig konferens som arrangeras av konferens- och utbildningsföretaget Conductive. Jag hade äran att vara talare under konferensen som ägde rum i Stockholm den 28-29 januari 2015.

Precis som sist jag föreläste i Stockholm, fokuserade jag på sociala medier och hur jag arbetar med dem som pedagogiskt verktyg och förebyggande arbete. Jag berättade hur vi på mina skolor arbetar förebyggande genom effektivt samarbete mellan bibliotekarie, kurator och elevhälsa. Ni hittar program för konferensen HÄR.

Gästföreläsning för Rotary/Mönsterås

Den 2 april var jag gästföreläsare för Rotary i Mönsterås. Min presentation handlade om hur jag som skolbibliotekarie arbetar med sociala medier som verktyg för att nå ut samt hur jag arbetar i nära samarbete med elevhälsa och kuratorer mot nätmobbning.

2019

Inspirationsföreläsning för personalen på Kalmar stadsbibliotek

Den 7 februari var jag inbjuden att inspirationsföreläsa för Kalmar stadsbiblioteks personal. Föreläsningen handlade om att ge en inblick i hur skola och skolbibliotek i praktiken kan samverka utifrån vad skolbibliotekets riktlinjer och styrdokument säger om verksamheten. Föreläsningen följdes av en workshop för den personal som arbetade specifikt mot skolan för att titta på hur man i framtiden skulle kunna arbeta mer integrerat med skolan.

”Projekt väcker läslust och bryter trend”

En artikel som skrevs om ett läsprojekt i åk 2 som genomfördes under höstterminen på Krungårdsskolan i Blomstermåla, där klassläraren Annika Forsberg samarbetade med skolbiblioteket för ökad läslust och läsförståelse. Läs mer i mitt blogginlägg om projektet HÄR. Länk till artikeln i Barometern HÄR.

2020

”Poesin flödar och tar sig olika uttryck på skolorna i Ålem”

En artikel om vårt poesiprojekt på skolorna i Ålem som pågick under vårterminen 2020, publicerades 12 mars 2020. Vi fick besök av tidningen under vår skolgemensamma dag den 11 mars på Alsteråskolan där samtliga elever var involverade i att skriva och skapa poesi på olika workshopstationer. På min station fick eleverna möjlighet att testa på en gammal metod som blivit väldigt populär igen, nämligen ”Black Out Poetry”. På de övriga stationerna under dagen kunde eleverna få testa på ”Allitteration” och ”Ordmolnspoesi”. Poesiprojektet är indelat i tre perioder: analysera/läsa/lyssna, skriva poesi och slutligen skapa genom gestaltning med olika estetiska uttrycksformer. Länk till artikeln i Barometern HÄR.

”Böcker på menyn på Krungårdsskolan” 

Vi firade Världsbokdagen med ett bokcafé i årskurs 2 på Krungårdsskolan. Under en förmiddag fick eleverna i sina sällskap sitta vid fem olika genrebord där det hade dukats upp bokbufféer utifrån genrerna: äventyr, spänning, berättelser, fakta och mysterier. Eleverna fick provsmaka varsin bok per genre och därefter berätta för varandra om sin bok. Efter det gjordes det bokbeställningar som samlades in av mig som skolbibliotekarie. De böcker som beställdes fick utgöra klassrumsbibliotek. Tidningen kom och intervjuade barnen om den lite annorlunda skoldagen, länk till artikeln: ”Böcker på menyn på Krungårdsskolan”. Läs mer i mitt blogginlägg HÄR.

2 reaktioner till “Föreläsningar, intervjuer, artiklar, radioprogram etc.

  1. Hej,

    Skulle ni vilja ställa upp på att svara på lite frågor som jag har angående hur ett samarbete mellan bibliotekarier och lärare kan öka läsförståelsen för barn och ungdomar?
    Jag håller nämligen på att skriva mitt examensarbete nu och hitta in här oss dig 🙂

    Vänligen Lisa Liljestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s