Utförda aktiviteter av skolbiblioteket – läsåret 13/14

På denna sida kan Ni se vilka klasser & årskurser (på skolorna Krungårdsskolan, Alsteråskolan, Skytteanska skolan, Tillingeskolan & Fliseryds skola i Mönsterås kommun) som har haft en eller flera undervisningstillfällen i källkritik, informationssökning & bibliotekskunskap!

Aktiviteterna erbjuds av skolbibliotekarien Isabella Johansson och planeras in tillsammans med den ansvariga läraren/pedagogen i enlighet med kommunens skolbiblioteksplan.

En erbjudan skickas alltid ut till årskurserna 2, 4, 6, 8 och 9 varje läsår. Utöver dessa årskurser är det alltid möjligt att kontakta skolbibliotekarien för extra handledning och undervisning för övriga årskurser och klasser i mån av tid.

Nedan visas en sammanfattning av utförda aktiviteter för läsåret 2013/14!

BIBLIOTEKSKUNSKAP

Bibliotekskunskapen genomfördes för årskurserna 2, 4, 6 och 8 under höstterminen 2013.

KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING

FLISERYD

Årskurs 2 – Projekt Ekorren

Årskurs 4 – Introduktion i källkritik

Årskurs 5/6

ALSTERÅSKOLAN

Årskurs 4 – Introduktion i källkritik (klassrummet) och informationssökning i mindre grupper i biblioteket.

Årskurs 5 – Två lektioner i sociala medier och nätmobbning.

Årskurs 6 – Källkritik med fokus på sociala medier & mobbning på nätet  (två tillfällen)

SKYTTEANSKA SKOLAN

Årskurs 2 – Projekt Ekorren

KRUNGÅRDSSKOLAN

Årskurs 2 – Projekt Fladdermus (v. 9-12, vt 14)

Årskurs 4 – Informationssökning om havets jättar

Årskurs 4 – Källkritik i mindre grupper

Årskurs 6

Årskurs 7 (tre klasser)

Årskurs 9 (tre klasser) – Källkritik och handledning i informationssökning

TILLINGESKOLAN

Årskurs 2 – Projekt Fladdermus

Årskurs 4

Årskurs 6

BOKCIRKEL & ELEVENS VAL

Under höstterminen hade jag en egen elevens-vals grupp för mellanstadiets elever. Vi träffades varje fredag under en timmes bokcirklande.

LÄSPROJEKT

Har genomförts i samverkan med specialpedagogerna Madeleine Halling och Annette Sjöborg på Alsteråskolan och Tillingeskolan.

FÖRELÄSNINGAR & INTERVJUER:

”Hon gör källkritiken roligare”

En intervju som publicerades på Skolverket och Kolla Källans wiki, 24 juni 2014. (Ulf Jämterud intervjuade mig). Ni hittar intervjun HÄR.

”Att driva och utveckla en skolbiblioteksverksamhet”

Jag gästföreläste under Skolbibliotekarielyftets utbildningsträff och kursstart i Alvesta den 10 september 2013. Ni hittar en jättefin artikel om denna dag på Skolbibliotekarielyftets hemsida HÄR.

”Skolbiblioteket – ett lyft för din skola!”

13 november var det dags för Annika Forsberg (lärare på Krungårdsskolan) och mig att föreläsa tillsammans på den dialogdag om skolbibliotekets och skolbibliotekariens roll i skolan, som Skolbibliotekarielyftet arrangerade för rektorer och skolintresserade. HÄR hittar ni artikeln om denna dag!

Intervju på Pedagog Malmös temablogg för Skolbibliotek

Karin Ahlstedt, som arbetar som samordnande bibliotekarie på Centrum för pedagogisk inspiration i Malmö, intervjuade mig i samband med dialogdagen i Alvesta i november 2013. Intervjun publicerades på temabloggen för skolbibliotek på Pedagog Malmö den 25 november. Ni hittar till Karins blogg och intervjun med mig HÄR!

”Hon ger unga råd om internet”

Eva Bergquist Andersson på Östran (lokaltidningen för Kalmar län, Östra Småland och Öland) intervjuade mig i november 2013 och detta resulterade i en artikel i Östran och Barometern den 5 november. HÄR hittar ni blogginlägget jag skrev efter att ha blivit intervjuad av tidningen.

Bibblabella i eterns brus

19 december blev det dags för mig att intervjuas i radio, av Maria Skagerlind i P4 Kalmar, i programmet ”Din förmiddag”. Det var verkligen jätteroligt att vara med i radio och prata om mitt arbete som skolbibliotekarie. Tyvärr kan man inte längre komma åt och lyssna på radioinslaget…

Föreläsare på Skolbibliotek 2013

Den årliga konferensen ”Skolbibliotek” som anordnas av Teknologisk Institut berörde skolbibliotekets pedagogiska funktion och de nya roller och uppgifter som det innebär att skolbiblioteket är ett pedagogiskt nav i skolan.

Jag var inbjuden att föreläsa under konferensens första dag, den 11 december. Min föreläsning handlade om ”Skolbibliotekarien och de sociala medierna” och hur man kan använda sociala medier som verktyg i sin yrkesroll och i mötet med eleverna. HÄR hittar ni hela programmet för konferensens två dagar på Teknologisk Institut.

ÖVRIGT

Varje måndag sedan början av höstterminen 2013, har jag träffat särskolans elever tillsammans med deras lärare Elna, under en fast timme i biblioteket. Vi har avverkat olika teman varje gång vi har setts och jag har varvat träffarna med bokprat och visningar. Vi har bland annat hunnit prata om: fantasy, olika faktaböcker, tidningar och tidskrifter, ljudböcker, talböcker och anpassade medier, författaren Martin Widmark och hans böcker, bokprat (4 stycken ungdomsböcker), serier (Tintin och Asterix med flera) och mycket annat.

Bokprat (i mindre tjej- och killgrupper) – årskurs 4 på Tillingeskolan

Tillingeskolans temadag för läsning – jag hade en egen station i biblioteket och läste högt ur Roald Dahls bok ”Häxorna”.

Jultema fskl – åk 3 – Tillsammans med en lärare hade jag en egen grupp från åk 2-3 i bibblan. Vår stations tema var ”julberättelser” och eleverna fick själva skapa sina egna julsagor.

Mediegruppen i Fliseryd – Jag var handledare åt tre elever i åk 5/6 i Fliseryd, som på eget initiativ skapade en grupp för att motverka nätmobbning. De har även gjort en blogg tillsammans och kommer under våren att informera yngre elever om sociala medier.

Boktips för SVEN-elever

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s