Nattkorpen

”Alldeles stilla står gestalten, som om den bara är en synvilla. Mika slappnar av lite. Då sveper en vindpust längs gatan, som får snön att virvla upp och gestaltens rock att fladdra till. Rädslan som griper tag om Mika är kallare än någon vind. I samma ögonblick skriker barnet till, ett tunt skärande ljud, och hon skyndar sig att dra igen porten”.

Jag skulle vilja tipsa om denna prisbelönta serie av författaren Johan Rundberg! Äventyrsserien som utspelar sig under senare delen av 1800-talet, heter Månvind & Hoff och har hittills kommit ut i fyra delar för barn mellan cirka 9-12 år. I första boken, Nattkorpen (som bland annat vunnit Augustpriset i kategorin Årets bästa barn- och ungdomsbok) möter vi Mika, som är en av huvudkaraktärerna som serien kretsar kring. Mika är en av alla fattiga barn som bor på ett av barnhusen i Stockholm vid den här tiden. Men det som utmärker henne gentemot andra, är hennes speciella förmåga att ta in sin omgivning; varje liten detalj lämnar henne inte obemärkt. Hon har en förmåga att liksom lägga ett pussel av bitar hon snappar upp här och där. En förmåga som visar sig vara god att ha i de mörka tider som väntar henne och hennes närmaste bekanta…

En kall vinternatt hörs försiktiga knackningar på barnhemmets port. Mika går för att öppna. Utanför porten står en skräckslagen pojke med ett hoprullat byte i famnen som visar sig vara ett nyfött barn utan namn. Och det är något som inte stämmer med omständigheterna kring barnets uppkomst, det kommer Mika alldeles snart att erfara. Och hon förstår också snart att hon måste akta sig noga med vad hon avslöjar om det hon vet…

Man sugs direkt in i berättelsen om den fängslande deckarduon Månvind och Hoff och har svårt att lägga den ifrån sig. Johan Rundberg skriver på ett målande sätt som gör det lätt att föreställa sig hur det skulle kunna ha sett ut på den här tiden, i Stockholm på 1800-talet och hur levnadsvillkoren för de fattigaste kunde se ut.

Till denna bok finns ett fantastiskt material att inspireras av. Lärarhandledning, en historisk vandring och lektionstips finns att hämta på förlaget Natur & Kulturs hemsida. Ni hittar materialet HÄR.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s