ALMA-priset till Isol från Argentina

ISOL. Så heter årets Alma-pristagare!

Illustration "La bella Griselda". Bild: Isol

"Numeralia". Bild: Isol

Vad är Alma-priset?

För er som inte vet, är Alma-priset ett litteraturpris som delas ut varje år till Astrid Lindgrens minne. Man vill värna om bra litteratur för barn för att, som de uttrycker det på sin hemsida: detta kan ge dem ”en plats i världen”. Priset delas därför inte bara ut till författare och illustratörer i Sverige, utan vill verka på global nivå, för att barn i hela världen ska få tillgång till litteratur i ett öppet och demokratiskt samhälle. Priset är därför en viktig del i ett kulturellt utbyte mellan människor och man hoppas att det också ska kunna öka vår förståelse för varandra, oavsett var vi kommer ifrån.

Så här lyder juryns motivering:

”Isol skapar bilderböcker i barnets ögonhöjd. Hennes bilder vibrerar av energi och explosiva känslor. Med en återhållen palett och ständigt nya bildlösningar tänjer hon på invanda perspektiv och flyttar bilderboksmediets gränser. Hon utgår från barns klara blick på världen och ger deras frågor drastiska uttryck och öppna svar. Med befriande humor och lätthet behandlar hon även tillvarons mörkare sidor”.

Vem är Isol?
Isol (hennes hela namn är egentligen Marisol Misenta) är så mycket mer än bara en argentinsk illustratör till bilderböcker för barn. Hon är även kompositör, sångerska (i den elektroniska popduon Isol/Zypce) poet, grafiker, målare, serietecknare och bilderbokskonstnär och har sedan hon var liten varit omgiven av böcker, läsning, musik och serietexter – en konstnärlig ådra som har gått i arv i hennes familj. HÄR kan ni läsa mer om Isol!

Så här beskrivs hennes arbete som bilderbokskonstnär för barn:

”Som bildberättare arbetar Isol i barnets ögonhöjd. Hon sviker aldrig lojaliteten med sin unga läsare. Det går en rak och konsekvent linje av energi och tillit genom hennes produktion. Denna energi är stundtals explosiv, alltid expressiv, aldrig vilande. Tilliten står till barnets förmåga att möta henne i berättelsen. Konstnärskapet rör sig också fritt över gränsen till bildkonst, musik, design och poesi vilket också ger resonans i böckerna”. (För källa, klicka här).

Läs mer om Isol här:

Isols blogg – Isolisol

Intervju med Isol som gjorts av Sverige Radio.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s