Häxboken

bild-5

Veckans bokattack blev för min del ”Häxboken” av författaren och illustratören Jan Kjaer – en lättläst, magisk och spännande bok med korta meningar och kapitel och massa fina, färgglada, manga-inspirerade illustrationer.

Boken handlar om Mia som precis har förlorat sin farmor i en mystisk olycka. En dag när hon är på väg hem från skolan genom skogen, kliver det fram en kvinna i ljusa kläder och långt hår. Kvinnan berättar för Mia att hennes farmor var en god häxa och att förmågan till att trolla också finns hos Mia. Kvinnan ger henne en vacker trolleribok som har tillhört hennes farmor. Kommer Mia bli en vit häxa som sin farmor eller en häxa som utför svart magi? Det är hennes val…

”Häxboken” är uppbyggd efter ett system som författaren Jan Kjaer själv har arbetat fram och som han kallar för link. Tanken bakom systemet är att underlätta läsprocessen genom att göra tydliga länkar mellan bilderna och texten. Det ska också kännas att läsningen flyter på för läsaren med mycket repetitioner, korta meningar, korta kapitel och effektfulla illustrationer som gör det lätt att leva sig in i det som händer i berättelsen.

Förlaget som ger ut ”Häxboken” på svenska heter Hegas och är ett förlag som ger ut lättlästa böcker för olika åldrar med slogan att det ska vara ”lätt att läsa, men svårt att motstå”. Och det är precis så det är med Hegas böcker! De har snygga omslag och är verkligen trevliga böcker att läsa. På Hegas hemsida finns det dessutom arbetsmaterial till de flesta av böckerna, med stöd för samtal före, under och efter läsningen.

”Häxboken” står på hyllan för lättlästa Hcg-böcker (med gula prickar) delvis där böckerna för åldern 9-12 år står. Jag tycker dock att ”Häxboken” funkar precis lika bra att läsas för åldern 6-9 år!

Lämna en kommentar