Coraline

Coraline

”Coraline vaknade av att morgonsolen sken henne rätt i ansiktet. Ett ögonblick kände hon sig fullständigt förvirrad. Hon visste inte var hon var. Hon var inte helt säker på vem hon var. Vilka vi är har ett förvånansvärt stort samband med den säng där vi vaknar varje morgon. Och det är förvånansvärt hur skört det sambandet kan vara”.

Jag känner igen mig i Neil Gaimans fantastiska och kusliga, liksom förvridna värld direkt. Efter ”Oceanen vid vägens slut” vaknade en hunger efter att återigen få uppslukas av den där stämningen som bara finns i boken och som inte går att beskrivas i ord… Och här är den nu igen, den där kusliga, kalla, liksom förvridna känslan av att någonting är så fel det bara kan bli. Men bara under ytan. Annars tycks allt vara ”som vanligt”. Fast känslan uppstår denna gången med ens jag öppnar boken. Den liksom slår emot mig som en varm luftvägg en het sommardag och det är helt omöjligt att slita sig från boken – här utfärdas en sträckläsningsvarning! När Neil Gaiman vrider åt det till synes så vardagliga och normala med en nästan osynlig gest, går en kall ilning genom ryggraden och det blir riktigt obehagligt att läsa  vidare. Men inte så obehagligt som jag trott det skulle bli. Det jag gillar mest med ”Coraline” är framförallt den surrealistiska världen som jag känner igen från ”Oceanen vid vägens slut”, hur Neil Gaiman på ett minimalistiskt sätt kontrollerar den med sina sparsmakade meningar och hur den i all sin surrealism och i sitt kaos ändå känns som det mest självklara i världen. Det är det som gör boken så fantastisk och inte huruvida den faktiskt kan skrämma upp mig. För det lyckas den inte riktigt med, inte på det sättet jag förväntade mig i alla fall.

Coraline” känns mer som en utpräglad skräckroman än ”Oceanen vid vägens slut” som mer var en underbar blandning av alla genrer du visste och inte visste namnet på – som bara en mästare som Neil Gaiman kan reda ut i ett vackert och färgsprakande fyrverkeri av magiska dofter, smaker, känslor, nyanser och former. Allt det där ni vet som existerar bortom, under och över orden och mellan raderna. Och då talar vi om läsning när den är som bäst. Mer än så här kan man inte begära av en bok – en lika surrealistisk, men mörkare och kanske mera lättåtkomlig form av ”Alice i Underlandet”. Coraline och Alice har många likheter –  de tycks båda vara så lugna och nyfikna på det de inte kan förstå, hur skrämmande och udda deras omgivning än är. Och det är nog detta som får spänningen i boken att drivas framåt: Coralines upptäcksresande och förmåga att utforska och utmana trots sin uppenbara rädsla.

Jag tror de flesta redan har läst eller åtminstone känner till boken ”Coraline”. Jag vet att det är många elever som har läst den och gillar den starkt! Den är helt enkelt väldigt tacksam att tipsa om och går hem hos de flesta – oavsett ålder. Men för er som inte skulle känna till den alls, handlar den i korta drag om:

Coraline som flyttar in i ett gammalt hus med sin mamma och pappa. I huset som de bor i finns det redan inneboende – tre av fyra lägenheter är bebodda, men den fjärde står helt tom. I Coralines lägenhet finns en dörr som leder in i den fjärde lägenheten. Det är bara det att en tegelvägg står i vägen och blockerar möjligheten att komma in. En dag när Coraline går på upptäcktsfärd, upptäcker hon att tegelväggen är borta. Och det hon upptäcker när hon kliver in i den fjärde lägenheten, är en nästan exakt kopia och spegelvärld av hennes egna hem och ändå är den så olik hennes riktiga hem som den bara kan bli…

LÄS GÄRNA VAD ANDRA TYCKER OM ”CORALINE”:

Författaren Philip Pullman/The Guardian

Eli läser och skriver

Barnboksprat

Fikionista 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s